Protopopul Gheorghe Colțea, pomenit la un an de la trecerea sa la Domnul

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 17 Septembrie 2023

Preotul Gheorghe Colțea, primul protopop de Bran‑Zărnești și paroh la Moieciu de Jos, județul Brașov, timp de peste 30 de ani, a fost pomenit sâmbătă, 16 septembrie, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la trecerea sa în veșnicie în urma unei suferințe grave. Parastasul a fost săvârșit de un sobor de preoți condus de protopopul de Brașov, Dănuț‑Gheorghe Benga, din care a făcut parte și vicarul‑administrativ al Mitropoliei Durostorului, Bulgaria, pr. Dobri Ivanov.

Soborul slujitor a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Moieciu de Jos, în prezența familiei preotului Gheorghe Colțea, a rudelor și apropiaților și a multor credincioși și ucenici din comunitatea brăneană și din alte părți ale țării, veniți să se roage pentru odihna veșnică a celui care le‑a fost duhovnic și preot paroh.

„Au fost prezente și oficialități, amintindu‑i pe primarul comunei Feldioara, Sorin Tauss, viceprimarul comunei Moieciu, Radu Nana, și alte autorități locale. După slujba Parastasului a fost sfințită crucea de pe mormântul părintelui protopop Gheorghe Colțea și s‑au încununat astfel lucrările de amenajare a locului pentru odihna de veci a celui care a slujit timp de 30 de ani la Moieciu de Jos”, ne‑a spus preotul paroh Alexandru Colțea.

Preotul Gheorghe Colțea s‑a remarcat printr‑o bogată activitate misionară şi administrativă, susţinând numeroase proiecte duhovniceşti, culturale şi social‑educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Amintim implicarea activă în organizarea evenimentelor duhovnicești din 28‑29 octombrie 2011 de la Sibiu, când s‑a proclamat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. A scris mai multe cărţi apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, cum ar fi: „Poteci de lumină” (2013), „Toiagul odrăslit” (2015), „Cuvioşii pustnici din Bucegi” (2015) şi „Eclesiastul. Despre Dumnezeu. Despre om. Despre creaţie” (2016). A susţinut conferinţe duhovniceşti, emisiuni radio şi televizate, promovând valorile creştinismului ortodox şi ale neamului românesc. Pentru aceasta şi pentru multe alte activităţi duhovniceşti, pastorale şi culturale, părintele Gheorghe Colţea a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”. În anul 2011 a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena", iar în anul 2014 Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni" de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.