PS Mihail al Australiei şi Noii Zeelande a slujit Liturghia Duminicii a 6-a după Paşti la Catedrala patriarhală

Data: 25 Mai 2014

În Duminica a 6-a după Paşti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată la Catedrala patriarhală din Bucureşti de Preasfinţitul Părinte Mihail al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Întâlnirea lui Hristos cu orbul din naştere este în primul rând o binecuvântare pentru ultimul care primeşte lumina trupească şi, odată cu aceasta, şi lumina sufletească. Semnificaţiile duhovniceşti ale acestei vindecări se răsfrâng însă asupra întregii Biserici. Ba naşte tulburare chiar şi în rândul comunităţii evreieşti de atunci“, a spus în predica sa PS Mihail. Întrebările şi nedumeririle legate de boala şi vindecarea orbului îi cuprind atât pe Apostoli, cât şi societatea iudaică, mai ales pe cărturari şi farisei. „Minunea nu s-a rezumat la vindecarea fizică a ochilor, ci mai ales la luminarea interioară a sufletului orbului prin credinţa în Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel Întrupat. A urmat o cercetare în două etape a orbului vindecat, mai întâi din partea celor apropiaţi, apoi din partea fariseilor, unde este întrebat de mai multe ori privind neputinţa lui şi cum s-a tămăduit de infirmitatea lui“, a subliniat în cuvântul său Episcopul Mihail.

Mărturia orbului despre vindecătorul său învinge toate acuzele aduse de farisei la adresa lui Hristos, Cel ce a venit să aducă sănătate omului aflat în suferinţă, creaţia cea mai de preţ a lui Dumnezeu, a arătat Episcopul român al Australiei. „Pentru mulţi îndărătnici din poporul lui Israel care aştepta izbăvirea, mângâierea şi binecuvântarea Domnului, Hristos devine piatră de poticnire. Pentru orbul din naştere El este mai întâi vindecătorul său, prorocul şi, în cele din urmă, Fiul lui Dumnezeu“, a concluzionat în finalul predicii sale arhiereul Noii Zeelande. (A. Păunoiu)