Psoriazis, o boală care afectează întregul organism
Deși este asociată preponderent cu modificările pe care le produce la nivelul pielii, psoriazisul este o boală cronică, sistemică, cu comorbidități multiple, care deteriorează organele. Fiind asociată cu multe alte afecţiuni, această boală trebuie tratată încă din primele stadii. Numărul românilor nou diagnosticați cu psoriazis a crescut în ultimul an, incidenţa bolii dublându-se faţă de 2018, când era de 4,9 la sută.
Riscurile pentru un pacient cu psoriazis sunt multiple - de la afecțiuni cardiovasculare şi stări inflamatorii la nivel intestinal la afecțiuni oftalmice, legate de diabet sau metabolice, atac vascular cerebral. În unele cazuri, afectarea articulațiilor poate ajunge chiar la invaliditate, prin incapacitatea pacientului de a folosi mâinile și picioarele, ceea ce îi afectează profund calitatea vieții, în plan personal și profesional deopotrivă.
Efectele socio-economice ale acestei afecțiuni sunt semnificative: 65 la sută dintre pacienții cu psoriazis spun că au fost discriminați la locul de muncă, 21 la sută au înregistrat venituri mai mici, 23 la sută susțin că boala le-a afectat alegerea unei cariere profesionale, iar mulţi dintre ei sunt nevoiți să absenteze de la locul de muncă. Pe lângă aceste probleme, este de menționat și afectarea psihologică pe care o provoacă psoriazisul, prin sentimentele de frustrare sau depresie prin care pot trece acești pacienți, din cauza aspectului lor fizic. Din acest motiv, în ultimii ani, abordarea tratamentului în psoriazis se face multidisciplinar, în echipă cu specialiști cardiologi, diabetologi, reumatologi și, nu în ultimul rând, cu psihologi și psihiatri.
Numărul românilor nou diagnosticați cu psoriazis a crescut în ultimul an. În Registrul Național de Psoriazis sunt înscriși, în prezent, mai mult de 100 de mii de pacienți, aspect explicabil prin creșterea nivelului de informare a oamenilor în privința psoriazisului, dar și prin promovarea unei abordări multidisciplinare în diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni, spune secretarul general al Societății Române de Dermatologie, dr. Alin Nicolescu, într-un interviu acordat publicației medicale online medical 360medical.ro. Prevalența psoriazisului la nivelul populației adulte de peste 18 ani din România este estimată la 4,9 la sută, mai mult decât dublu față de datele de la nivelul anului 2018 și mult peste media europeană de 3 la sută.
În contextul pandemiei de COVID-19, care încă nu dă semne să se apropie de final, medicul Alin Nicolescu a explicat că riscul de complicații în cazul infectării unui pacient cu psoriazis cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare, pe de-o parte, din cauza inflamației pe care virusul o provoacă în organism, acea „furtună de citokine” despre care s-a vorbit foarte mult la debutul pandemiei. Dacă suferă de psoriazis, afecțiune în care sunt implicate aceleași citokine, pacienții se pot confrunta atât cu o formă severă de COVID-19, cât și cu o formă agravată de psoriazis. În al doilea rând, stresul suplimentar la care sunt supuși în această perioadă pacienții cu psoriazis poate determina, de asemenea, agravarea bolii.
Există însă și un aspect pozitiv: conform studiilor internaționale, metotrexatul și terapiile biologice - tratamente utilizate la pacienți cu psoriazis moderat-sever - nu cresc semnificativ riscul de infecții respiratorii, mai ales cele de tract superior. Decizia de tratament se ia individual, pentru fiecare pacient, în funcție de vârstă, severitatea bolii, comorbidități etc.
Dr. Alin Nicolescu îi îndeamnă pe pacienții cu psoriazis să nu se descurajeze și să înțeleagă faptul că psoriazisul este o afecțiune cronică ce trebuie tratată și monitorizată toată viața, așa cum se întâmplă și în cazul hipertensiunii sau al diabetului. (I. M.)