Publicaţii religioase la Târgul internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură”

Un articol de: Bogdan Dărădan - 26 Noiembrie 2007

▲ Ieri, 25 noiembrie, s-a încheiat a XIV-a ediţie a Târgului Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură” din Bucureşti ▲ Printre cei 450 de expozanţi s-a numărat şi Editura şi Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, din cadrul Patriarhiei Române, dar şi alte edituri cu profil religios ▲ Donaţiile de carte vor avea ca destinaţie aşezământul pentru copii orfani şi abandonaţi, patronat de Asociaţia Provita Brâncoveanu, din localitatea Valea Plopului, judeţul Prahova ▲

În perioada 21-25 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură”, acţiune iniţiată şi organizată de către Societatea Română de Radiodifuziune. Suprafaţa târgului a ajuns în acest an la 10.000 mp, cu aproape 1.000 mp mai mult faţă de ediţia precedentă, iar numărul expozanţilor din acest an a fost de circa 450. De asemenea, expoziţia de carte din acest an a găzduit o serie de 430 de manifestări cultural-artistice, dintre care amintim: expoziţia aniversară „Gabriel Garcia Marquez”, Salonul Tinerilor Artişti, ediţia I, organizat cu sprijinul Atelier 35, în cadrul Salonului de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, şi participarea, în calitate de expozant, a Biroului pentru Publicaţii Oficiale al Uniunii Europene. Pe lângă aceste premiere, Coşul Târgului din cadrul acestei ediţii va reuni donaţiile de carte venite atât din partea expozanţilor, cât şi a vizitatorilor, iar cărţile vor avea ca destinaţie aşezământul pentru copii orfani şi abandonaţi, patronat de Asociaţia Provita Brâncoveanu, din localitatea Valea Plopului, judeţul Prahova.

Titluri de marcă

Editura şi Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, din cadrul Patriarhiei Române, a prezentat publicului interesat de literatură religioasă o ofertă variată, ce a cuprins o serie de lucrări, dintre care amintim: „Biblia sau Dumnezeiasca Scriptură”, o lucrare de excepţie, cu o copertă lucrată cu migală şi răbdare, „Noul Testament cu Psalmi”, „Biblia cu ilustraţii” şi „Învăţătură de credinţă creştină ortodoxă”. Şi pentru că se împlinesc 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhia Română a tipărit o serie de lucrări de valoare spirituală ale sfântului, precum: „Omiliile despre pocăinţă”, „Despre mărginita putere a diavolului”, „Predici la sărbători împărăteşti” sau „Omilii la Evanghelia după Matei”. Alături de acestea, Editura şi Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune a mai prezentat la târg şi lucrări de mare însemnătate spirituală, precum „Pe treptele slujirii creştine”, aparţinând vrednicului de pomenire patriarh Teoctist şi „Patriarhul Justinian. Mărturii, fapte şi adevăr”, lucrare scrisă de pr. Constantin Pârvu, vicar administrativ patriarhal.

„Ortodoxia - nădejdea popoarelor Europei”

Dintre editurile cu specific religios, la ediţia din acest an s-au mai remarcat: Editura Evanghelismos (Buna-Vestire), Editura Cristiana, Editura Prodromos şi Editura Bizantină. Printre publicaţiile şi lucrările teologice prezente la târg, remarcăm „Ştiinţa şi războiul sfârşitului lumii sau faţa nevăzută a televizorului” şi „Efectele micului ecran asupra minţii copilului”, cărţi apărute la Editura Prodromos; „Cuviosul Paisie Aghioritul, mărturii ale închinătorilor”, „Ortodoxia - nădejdea popoarelor Europei” şi „Răspuns la ficţiunea Codul lui Da Vinci”, cărţi apărute la Editura Evanghelismos, iar Editura Bizantină aduce în faţa cititorilor o lucrare unicat în spaţiul ortodoxiei româneşti, şi anume „Iisus Hristos Mântuitorul”, al Nicoletei Manoilescu-Dinu, lucrare ce prezintă viaţa Mântuitorului din perspectivă biografică. Pe lângă această lucrare, tot la editura Bizantină au mai apărut: „Mâncăruri şi dulciuri de post” şi „În ce condiţii ne putem împărtăşi.”