Punctul de pensie se majorează cu 10%
Preţul energiei electrice va scădea, în medie, cu 3,53%, iar punctul de pensie va creşte cu 10%, acestea fiind principalele modificări care au intrat în vigoare începând cu data de 1 iulie în economia românească. O altă noutate care interesează pensionarii este că poştaşul le va aduce pensiile, începând din iulie, până pe data de 15 a fiecărei luni.
Guvernul a decis majorarea punctului de pensie de la 1.000 lei la 1.100 lei, începând cu 1 iulie. De asemenea, indemnizaţia socială (pensia minim garantată) pentru pensionari se va majora de la 520 lei la 640 lei.
Potrivit Legii pensiilor, pensiile oricum trebuie să crească anual: „Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”. De pildă, în 2017, punctul de pensie s-a majorat de două ori: prima dată la 1 ianuarie, când a ajuns la 917,5 lei (o creștere de 5,25%), iar a doua creștere a fost în luna iulie, când a ajuns la 1.000 de lei.
Așadar, majorarea cu 10% a punctului de pensie care a intrat duminică în vigoare este prima ajustare după cea din iulie anul trecut. De la 1 ianuarie 2021 punctul de pensie ar urma să ajungă la valoarea de 1.775 lei, echivalentul a 45% din salariul mediu.
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, calculul pensiei în funcție de punctul de pensie se face „prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie”. Practic, creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului. Aceeași lege definește punctajul mediu anual ca fiind „numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.
O altă noutate pentru pensionari se referă la plata pensiei, care nu se va mai face în a doua jumătate a lunii, ci în prima jumătate. Mai exact, plata pensiilor prin Poşta Română se va efectua, începând chiar din această lună, în intervalul 1-15 ale lunii, potrivit datelor furnizate la solicitarea Agerpres de Casa Naţională de Pensii Publice. În ceea ce priveşte plata pensiilor în conturile bancare, aceasta nu se modifică.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele trei luni ale anului în curs, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,686 milioane, în timp ce pensia medie de asigurări sociale de stat s-a ridicat la 1.072 lei.
Totodată, numărul total al beneficiarilor de pensie socială minim garantată, în trimestrul I 2018, a fost de 812.000 persoane.
O altă decizie cu impact asupra bugetului românilor este cea privind costul energiei electrice care se va reduce cu 3,53%, în urma unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Tot de la 1 iulie, în premieră, consumatorii pot schimba furnizorul lor tradiţional cu un aşa-numit furnizor de ultimă instanţă opţional. ANRE a decis desemnarea Enel Energie Muntenia în calitate de furnizor de ultimă instanţă opţional (FUI opţional), pentru zonele de reţea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.
Mai exact, consumatorii din aceste regiuni pot schimba furnizorul lor tradiţional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova şi Electrica pentru Transilvania şi Muntenia Nord) cu Enel, pentru a obţine un preţ mai mic cu 0,3%, dar fără a ieşi în piaţa liberă.
Este pentru prima dată când acest lucru este posibil în România. Astfel, se creează o competiţie şi pe piaţa reglementată de energie, iar oamenii pot alege compania care le oferă cel mai mic preţ.