Purtătorul de biruinţă, cinstit de bănăţeni
De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara-Cetate, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Feredeu, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Catedrala istorică „Sfântul Gheorghe“ din Caransebeş.
La invitaţia preotului paroh Marcel Vlaicu, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a efectuat joi, 23 aprilie, o vizită pastorală în Parohia Timişoara-Cetate. Cu acest prilej, chiriarhul a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către soborul slujitorilor parohiei, condus de pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“. Alături de enoriaşi, la slujbă au luat parte şi militarii Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, conduşi de colonelul Cristian Dinulică, veniţi pentru a cinsti aşa cum se cuvine pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al Foţelor Terestre.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Banatului a evocat exemplul de mărturisire şi dăruire pe care mucenicul lui Hristos, Gheorghe, ni-l pune înainte prin viaţa şi prin credinţa sa jertfelnică. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt de binecuvântare şi felicitare pentru ostaşii Armatei Române, cu ocazia sărbătoririi ocrotitorului lor. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru ostaşii români căzuţi pe fronturile de luptă pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti.
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost militar în armata romană şi un adevărat ostaş al lui Hristos. El a apărat, înainte de toate, inima şi sufletul său, a apărat Învierea lui Hristos şi credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Tot aşa, în decursul timpului, şi ostaşii români au apărat patria, au apărat ţara, dar în acelaşi timp au apărat şi credinţa. De aceea, am făcut şi o slujbă de pomenire a tuturor ostaşilor care au căzut pe câmpurile de luptă, pentru că ei sunt făuritori şi apărători de ţară şi de credinţă în Preasfânta Treime-Dumnezeu“, a precizat Mitropolitul Banatului.
După slujbă, Mitropolitul Banatului, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale din municipiu, a participat la ceremonia de depunere de coroane de la Monumentul închinat Sfântului Gheorghe din centrul oraşului.
Mănăstirea Feredeu din deal şi-a prăznuit ocrotitorul
În fiecare an, la data de 23 aprilie, când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, sute de credincioşi din Podgoria Aradului şi împrejurimi îşi îndreaptă paşii spre Mănăstirea Feredeu, din Protopopiatul Lipova, cu ocazia prăznuirii unuia dintre ocrotitori. Întâistătătorul eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, a răspuns şi în acest an invitaţiei arhim. Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, participând la Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, a evocat prin cuvinte alese personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, vorbind despre locul marelui mucenic în istoria bisericească universală şi în cea a Bisericii Ortodoxe Române, sute de locaşuri sfinte fiind puse sub ocrotirea sfântului prăznuit şi mii de credincioşi purtându-i numele. De asemenea, chiriarhul a amintit faptul că în credinţa Bisericii şi a poporului acesta este semn al primăverii spirituale în armonie cu întreaga fire ce revine la o viaţă nouă şi care prin om este valorificată spre rodire. Imnele praznicului îl arată vrednic de numele ce se tâlcuieşte ca „lucrător al pământului“, înţelegând cel al sufletului credincios, pentru desăvârşirea întru Domnul. Sfântul Gheorghe este şi ocrotitorul Armatei Române, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.
La momentul rânduit, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Ciprian Tripa, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.
La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a adus cuvânt de aleasă mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru prezenţa în mijlocul slujitorilor şi pelerinilor veniţi la această zi de praznic, precum şi pentru grija părintească pe care o are faţă de Mănăstirea Feredeu şi obştea ei. De asemenea, părintele stareţ a mulţumit tuturor oficialităţilor şi credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie arhierească.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cinstit la Caransebeş
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit la Catedrala istorică din Caransebeş, deoarece joi, 23 aprilie, acest sfânt locaş şi-a sărbătorit ocrotitorul. Sărbătoarea a început cu procesiunea clericilor şi credincioşilor de la Reşedinţa episcopală până la vechea Catedrală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din localitate. Aici, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi, dar şi elevi seminarişti şi studenţi teologi de la cele două instituţii teologice din Caransebeş. În acest an împlinindu-se 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului, chiriarhul a săvârşit la final şi o slujbă de pomenire pentru toţi ierarhii, preoţii, profesorii de teologie care au păstorit şi au activat în Eparhia Caransebeşului, dar şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii Catedralei istorice. Pentru frumoasa activitate şi misiune pe care o desfăşoară părintele paroh Teodor Dănuţ Coste la această biserică, Preasfinţitul Părinte Lucian i-a acordat Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea“ clasa a II-a pentru clerici. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei istorice „Gheorghe Dobreanu“. După săvârşirea Sfintei Liturghii au fost evocate momentele cele mai importante din trecutul Catedralei istorice a Caransebeşului, întronizări de episcopi, vizite patriarhale şi ale şefilor de stat, deoarece această sărbătoare se înscrie anul acesta în săptămâna „Credinţei şi culturii“ în Caraş-Severin, în care Episcopia Caransebeşului, fiind într-un an jubiliar, organizează numeroase activităţi religioase, culturale şi artistice.
„Ne-am bucurat să fim astăzi în număr mare la Sfânta Liturghie solemnă, la hramul Catedralei istorice ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acest locaş de cult a găzduit cele mai importante evenimente din viaţa bisericească, spirituală şi culturală a Banatului de munte, fiind un reper pentru toţi episcopii, protopopii, profesorii de teologie, preoţii şi credincioşii care au vieţuit şi s-au rugat pe aceste meleaguri“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)