Purtătorul de biruinţă, sărbătorit la Craiova

Data: 22 Octombrie 2014

Mai sunt câteva zile până când Cetatea Băniei îşi va serba ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, patronul Catedralei Mitropolitane. Tradiţia cinstirii sale în inima Olteniei se pierde în negura vremii, regăsindu-se astăzi în evlavia deosebită pe care dreptslăvitorii creştini au adus-o de fiecare dată ca prinos în catedrale, biserici sau mănăstiri.

Numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a aprins de fiecare dată făclia credinţei din inimile credincioşilor olteni de pretutindeni. Fiind ocrotitorul Catedralei Mitropolitane, cea mai veche biserică din Bănie, Sfântul Dumitru (căci aşa îl cunosc toţi craiovenii) a fost rânduit de Dumnezeu ca mijlocitor şi vrednic osârduitor în această latură de ţară. Aşa se face că, întru pomenirea şi spre slava sa, oltenii au ridicat zeci de biserici, mărturii grăitoare ale evlaviei pe care i-au purtat-o dintotdeauna.

„Craiova a apărut datorită cultului Sfântului Dumitru“

Justificarea acestei realităţi concrete şi totodată actuale se explică în primul rând din punct de vedere istoric. Aşa se face că marele nostru om de cultură Gheorghe Brătianu leagă această transpunere spirituală a Sfântului Dimitrie de la Tesalonic, spre părţile nord-dunărene, de invaziile popoarelor migratoare. În această perioadă, o mare parte din creştinii tesaloniceni au trecut Dunărea, ajungând pe pământul Olteniei, aducând cu ei şi cultul Sfântului Dimitrie, la care aveau o evlavie deosebită. „În această migraţie a creştinilor către Ţările Române, la vreme de grea încercare, ortodocşii greci au adus cu ei, prin Vidin, tradiţia de cinstire a Sfântului Dumitru. Ajungând aici, ei au ridicat o biserică în cinstea sfântului, chiar pe locul unde se află actuala Catedrală Mitropolitană. Dovadă stau în acest sens cele cinci amfore, din secolele IX-X, descoperite în zona în care era Sfântul Altar în prima fază. Ele se găsesc astăzi la Muzeul Olteniei, fiind recuperate în 1889, când a început procesul de restaurare la noua catedrală. Acest argument a fost susţinut de preotul profesor Ioan Popescu Cilieni, care afirmă că oraşul Craiova a apărut datorită cultului Sfântului Dumitru“, spune istoricul Toma Rădulescu.

Icoana Sfântului Dimitrie, emblema Craiovei

Cu timpul, oltenii şi-au împropriat atât de mult tradiţia şi cultul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, acesta devenind mai mult decât firesc în viaţa liturgică de aici. Mai mult chiar, în ajunul prăznuirii sale, pelerini din toate părţile veneau în Bănie pentru a lua parte la procesiunile închinate lui. Banii Craiovei i-au aşezat icoana pe steagurile lor, iar ostaşii lor îl cinsteau ca pe un mare ocrotitor. „Există argumente istorice prin care se confirmă faptul că Sfântul Dumitru era ocrotitorul banilor Craiovei. Astfel, din perioada fanariotă s-a moştenit un document, semnat de Manole Ruset, în care Sfântul Dimitrie este descris ca apărător al creştinilor de la sud şi nord de Dunăre. În iconografie el apare de fiecare dată călare pe cal, cu suliţa în mână, zdrobind balaurul. Tocmai acesta a fost motivul alegerii sale ca ocrotitor al cetăţii, împotriva vrăjmaşilor de altă credinţă, dar şi împotriva patimilor de tot felul.“

Icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost aşezată ca simbol al oraşului Craiova, încă din perioada interbelică. „Imaginea aceasta este folosită în perioada interbelică, de marele nostru numismat Marius Meţulescu, membru al Comisiei de heraldică, care a propus ca Sfântul Dumitru să devină simbolul oraşului şi icoana sa să fie expusă pe sigiliul oraşului. Această hotărâre s-a aprobat de Comisia naţională de heraldică, însă a fost anulată odată cu venirea la putere a comuniştilor, fiind reactivată după 1990“, mai spune prof. Rădulescu.

Zilele prăznuirii Sfântului Dimitrie la Craiova vor începe de sâmbătă seara, 25 octombrie, culminând cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, ce urmează a fi săvârşită duminică, 26 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. (Diac. Ioniţă Apostolache)