Racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, sfinţită
Racla cu moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a fost sfinţită ieri, 20 mai, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Împreună cu această raclă au mai fost sfinţite alte trei racle, precum şi noul Muzeu al Patriarhilor din Reşedinţa patriarhală.
Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Întâistătătorul Bisericii noastre în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa patriarhală şi au participat ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei, preoţi şi diaconi de la Reşedinţa patriarhală, Administraţia patriarhală şi cea eparhială şi din soborul de slujitori al Catedralei patriarhale. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat cu apă sfinţită racla cu moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, care va fi aşezată astăzi, 21 mai, în Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti, racla cu moaşte ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, care aparţine Parohiei „Maica Precista“ din Ploieşti, racla în care vor fi aşezate moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, a Parohiei „Şerban Vodă“ din Bucureşti, şi racla în care vor fi aşezate spre cinstire moaştele Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ. Raclele au fost realizate de către monahiile care lucrează în Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea.
În cuvântul de la finalul slujbei, Patriarhul României a arătat însemnătatea confecţionării de racle pentru păstrarea sfintelor moaşte, ca fiind o lucrare liturgică şi misionară, şi a mulţumit Preasfinţitului Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi donatorilor pentru implicarea în această lucrare. Preafericirea Sa a arătat că raclele reprezintă semne ale preţuirii Bisericii faţă de sfinţi, cinstirea referindu-se la „natura umană în care lucrează Duhul Sfânt“.
Racla cu moaştele Domnitorului Martir este lucrată din argint aurit şi este împodobită cu motive florale şi arhitecturale brâncoveneşti. „Această raclă a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu este o raclă prin care noi oferim darul artei româneşti din darurile lui. Întoarcem Sfântului Constantin Brâncoveanu frumuseţea stilului brâncovenesc prin care el a onorat poporul român şi acum noi, din darurile sale, am pregătit acest dar de recunoştinţă, de evlavie, de cinstire, învăţând prin aceasta că recunoştinţa este virtutea cea mai mare a creştinilor şi activitatea cea mai mare, aşa cum ne arată Sfânta Recunoştinţă numită Sfânta Euharistie. Moştenirea brâncovenească înseamnă credinţă puternică, jertfelnică şi o artă de sinteză între valorile spirituale răsăritene şi cele din Biserica Apuseană“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul României a sfinţit şi noul Muzeu al Patriarhilor din Reşedinţa patriarhală. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1978 de către vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu în biroul vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina. Obiectele liturgice, veşmintele şi alte lucruri care au aparţinut patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române au fost reaşezate în vitrine noi, au fost completate exponatele, iar tencuiala sălii a fost restaurată. Pentru răsplătirea efortului depus în această lucrare, Părintele Patriarh Daniel a oferit Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ celor doi principali specialişti ostenitori, şi anume prof. Mircea Sfârlea, consilier patriarhal la Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“, şi Gabriel Pletea, inspector de specialitate în cadrul Sectorului Cultură şi patrimoniu religios al Administraţiei patriarhale.
Muzeul Patriarhilor este un mic simbol pentru o lucrare mai mare, şi anume marele Muzeu al Creştinismului Românesc, care va fi organizat la demisolul viitoarei Catedrale patriarhale.
Celelalte racle sfinţite
Una dintre raclele sfinţite ieri a fost confecţionată pentru momentul aşezării în aceasta a moaştelor Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ. „Aşa cum se ştie, moaştele Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ sunt în biserica Mănăstirii Hozeva şi ele s-au păstrat întregi. Credincioşii din Patriarhia Română, mai ales cei din Moldova, în special Mănăstirea Neamţ, unde s-a nevoit o perioadă în tinereţile sale, doresc să-l cinstească în mod deosebit. S-au construit biserici cu hramul Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, iar cea mai mare este cea din incinta Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Şi în Arhiepiscopia Bucureştilor avem biserici care îl au ca ocrotitor, iar la Atelierele Patriarhiei Române s-a confecţionat o raclă foarte frumoasă, pentru ca atunci când Sfântul Ioan Iacob va dori să se întoarcă în ţară şi moaştele sale vor fi donate Patriarhiei Române să fie aşezate în această raclă frumoasă“, a precizat arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
O altă raclă sfinţită a fost cea în care se vor păstra moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, descoperite în luna septembrie a anului 2013. „În 1986, la Mănăstirea Neamţ s-au descoperit moaştele unui sfânt necunoscut pe aleea care duce la biserică. Mulţi dintre monahi şi credincioşi au spus că sunt moaştele Sfântului Paisie, dar prin rânduiala lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în ziua de 23 septembrie 2013 s-a deschis mormântul Sfântului Paisie în care au fost găsite moaştele sale. Acestea au rămas iniţial într-o raclă, pentru ca ulterior să fie pregătită o altă raclă de lemn, frumos sculptată, în care au fost aşezate de către IPS Mitropolit Teofan, în ziua de 19 mai 2014. La acest eveniment deosebit din viaţa mănăstirii au participat stareţi şi stareţe din zona Neamţului, monahi şi credincioşi. Este o mare bucurie şi mângâiere pentru noi că şi în Bucureşti avem o biserică cu hramul Cuviosului Paisie de la Neamţ, şi anume biserica Parohiei Şerban Vodă, şi că, încă din anul trecut, părintele paroh Dinu Pompiliu, consilier patriarhal, a confecţionat o raclă foarte frumoasă pentru moaştele Sfântului Paisie de la Neamţ, ce a fost aşezată de astăzi (n.r., ieri, 20 mai) spre cinstire în biserica parohiei“, a mai precizat arhim. Veniamin Goreanu.