Raclă nouă pentru sfinţii ajutători

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 29 Septembrie 2017

O nouă raclă pentru fragmente din moaştele Sfinţilor Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a fost sfinţită miercuri, 27 septembrie, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală. Slujba a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Racla pentru moaştele Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan a fost realizată la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea şi va fi aşezată spre închinare la Mănăstirea Putna.

Patriarhul României a subliniat că noua raclă sfinţită reprezintă un simbol al evlaviei pentru aceşti sfinţi. „Această frumoasă raclă este simbolul evlaviei faţă de aceşti sfinţi care au vieţuit în secolul al 18-lea şi care au fost mari rugători pentru poporul român şi pentru întreaga Biserică, în vremuri foarte grele, mai ales după ce Bucovina a intrat în componenţa Imperiului habsburgic şi mănăstirile erau prigonite. Sfinţii putneni de la Sihăstria Putnei au fost ucenici ai Mitropolitului Iacob Putneanul, care a fost şi el trecut în rândul sfinţilor, împreună cu aceşti trei cuvioşi”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Aceşti sfinţi isihaşti, mari rugători, au o putere deosebită”

Preafericirea Sa a mai afirmat că Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan sunt o binecuvântare pentru Biserica Ortodoxă Română. „Această raclă este o binecuvântare pentru Mănăstirea Putna, iar Sfinţii Sila, Paisie şi Natan sunt o binecuvântare pentru Biserica noastră. Este foarte interesant că aceşti trei sfinţi, atunci când au fost descoperiţi în anul 1990 printr-o minune (căci s-a arătat pe ruinele bisericii o lumină puternică), nu numai că aveau nişte moaşte foarte frumoase, galbene ca ceara, ci erau şi foarte frumos mirositoare. Aceşti sfinţi isihaşti, mari rugători, au o putere deosebită. Se simte prezenţa lor în moaştele lor. Noi am simţit aceasta la Putna, la Sihăstria Putnei, dar şi aici, prin moaştele pe care le-am primit, câte un fragment din fiecare, pe care le-am aşezat în Paraclisul «Sfântul Grigorie Luminătorul» din Reşedinţa Patriarhală. Am simţit o bucurie, o pace, după proclamarea canonizării, am simţit că aceşti trei cuvioşi cu adevărat au fost isihaşti, sfinţi mari, purtători de mult har. De aceea îl felicităm pe părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, pentru că s-a străduit să cinstească nu numai pe Iacob Putneanul, ale cărui moaşte se află în Mănăstirea Putna, ci şi pe aceşti trei cuvioşi rugători isihaşti de la Sihăstria Putnei, care au fost ucenicii Mitropolitului Iacob Putneanul”, a arătat Întâistătătorul Bisericii noastre. Preafericirea Sa a mai afirmat că puterea Ortodoxiei este dată de prezenţa sfinţilor în viaţa Bisericii şi în viaţa credincioşilor.

La final, arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, i-a mulţumit Preafericirii Sale pentru binecuvântare şi i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, cu prile­jul împlinirii a 10 ani de patriarhat. Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în 6-7 iunie 2016 şi au fost proclamaţi solemn ca sfinţi la Mănăstirea Putna în data de 14 mai 2017.