Rânduieli liturgice vesperale la Catedrala Patriarhală
În cadrul programului liturgic al manifestărilor religioase prilejuite de hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale, în seara de vineri, 27 octombrie, este săvârşită rânduiala Privegherii pentru cinstirea Sfântului Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Ţării Românești, şi a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, prima monahie de neam românesc cunoscută cu numele. Slujba Vecerniei unită cu Litie şi cea a Utreniei sunt oficiate de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi diaconi.
La finalul slujbei Litiei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit despre darurile duhovniceşti pe care pelerinii şi credincioşii evlavioşi le primesc de la sfinţii pe care îi cinstesc, punctând şi reperele importante din viaţa şi păstorirea primului Mitropolit al Ţării Româneşti, sărbătorit în această zi.
„Ziua de 28 octombrie este din nou prilej de bucurie pentru întreaga Mitropolie a Munteniei şi Dobrogei, pentru că ne aducem aminte de cel dintâi ierarh, Sfântul Iachint de la Vicina, care a întemeiat în anul 1359 Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, cu sediul, atunci, la Curtea de Argeş. Cântările de la strană l‑au numit atât de frumos «următor al sfinţilor dobrogeni». Din Dobrogea, loc încărcat de frumuseţe duhovnicească, de istorie, loc în care au pătimit Sfinţii de la Niculiţel şi Halmyris, în anul 1359 şi‑a luat toiagul păstoririi şi, la rugămintea evlaviosului domnitor Nicolae Alexandru Basarab, cu binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Calist, a venit în frumoasa cetate a Argeşului unde s‑a întemeiat Mitropolia Ţării Româneşti. Sfântul Iachint, ca un păstor bun care îşi pune sufletul pentru oile sale, s‑a îngrijit de păstoriţii săi, a zidit biserici şi mănăstiri, s‑a îngrijit de românii de peste Carpaţi, trimiţându‑le preoţi şi cărţi de slujbă, l‑a adus de la Muntele Athos pe Sfântul Nicodim de la Tismana, temeluind o viaţă sfântă şi binecuvântată pe plaiurile Ţării Româneşti”.
În continuare este oficiată slujba Utreniei, răspunsurile la strană fiind oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduşi de lampadarul Gabriel Rădăşanu.