Răsaduri trainice pentru legume sănătoase

Un articol de: Mariana Bahcevan - 27 Feb 2015

Luna martie este o lună foarte potrivită pregătirii seminţelor pentru răsadurile de primăvară. Pentru a vă oferi sfaturi cât mai folositoare despre când şi cum trebuie plantate şi sădite seminţele, am vorbit cu inginerul dr. Alexandru Apahidean de la Facultatea de Horticultură din Cluj-Napoca.

Pentru a obţine culturi legumicole de calitate, trebuie să folosiţi un material semincer certificat, produs în unităţi specializate. Data de semănare a seminţelor trebuie calculată în funcţie de perioada estimată pentru plantare în câmp, în care temperatura solului trebuie să atingă şi chiar să depăşească 15 grade Celsius. Ca substrat pentru semănat puteţi folosi diferite compoziţii, acestea diferă în funcţie de specia pe care o cultivaţi. Specialistul Alexandru Apahidean vă recomandă să folosiţi un amestec ce conţine: 25% gunoi descompus, 50% pământ şi 25% nisip. Pe măsură ce faceţi amestecul, adăugaţi 0,5-1 kg de azotat de amoniu, 1,5-3 kg superfosfat şi 0,5-1 kg sare potasică la fiecare metru cub de pământ. Îngrăşămintele se mărunţesc foarte bine sau se aplică sub formă de soluţie. Nu uitaţi că amestecul trebuie dezinfectat, chimic sau termic. „Recomand substanţele cu acţiune complexă (şi fungicidă şi nematocidă) şi atenţie la perioada recomandată de pauză după administrare, pentru fiecare substanţă folosită“, mai spune expertul. Grosimea amestecului poate fi de 10-12 cm, dacă semănaţi pentru obţinerea de răsaduri, sau 20-25 cm, dacă cultivaţi legume în răsadniţă.

După semănat aveţi grijă să reglaţi temperatura. „Timp de 4-6 zile după răsărire, plantele au nevoie de mai puţină căldură pentru a nu se alungi, apoi temperatura trebuie crescută treptat. Cu 6-8 zile înainte de plantare, temperatura trebuie din nou scăzută pentru călirea răsadurilor. După plantare, până la răsărire, lumina nu este necesară şi semănăturile se ţin acoperite cu folie sau cu hârtie“, a mai declarat specialistul Alexandru Apahidean. Udarea se face întotdeauna cu moderaţie şi cu apă la temperatura camerei. După plantare, când timpul e mai friguros, udaţi răsadurile mai rar. Pe măsură ce se încălzeşte, udările se fac mai des şi cu cantităţi mai mari de apă.

Plantarea în câmp a răsadurilor

După 45-60 de zile de la semănat, plantele pot fi transplantate în câmp. Plantarea este recomandat să se facă atunci când solul are o temperatură de peste 15 grade Celsius. Cu 12-24 de ore înainte de plantare, răsadurile se udă abundent pentru a putea fi scoase cu rădăcini mai multe şi a realiza şi o rezervă de apă în plante şi în substratul cu care se scot din locul unde au fost produse. Perioada de maturizare a plantei diferă de la o specie la alta. Ardeii au nevoie de cea mai lungă perioadă de creştere în răsadniţe. Aceştia sunt strămutaţi din răsadniţe după 60-65 de zile de creştere şi dezvoltare. Perioada optimă de semănat a ardeiului gras începe la data de 25 aprilie, iar pentru ardeiul gras, gogoşar şi lung, semănatul începe pe 5 mai. Castraveţii sunt plantaţi în luna mai, când nu mai există pericol de îngheţuri. Perioada de semănare în răsadniţe este de 15-20 martie. Roşiile, varza şi vinetele trebuie semănate mai devreme, în luna februarie. Răsadurile de roşii sunt plantate în câmp după 45-60 de zile de la semănare. Seminţele de vinete sunt semănate în perioada 25 februarie - 5 martie, iar răsadul e plantat după 60 de zile. Varza trebuie semănată la începutul lunii februarie, iar plantarea are loc în perioada 15 martie - 1 aprilie, când temperatura în sol este de 8 grade Celsius. Culturile de tomate, ardei, vinete, castraveţi, varză, conopidă şi salată se înfiinţează prin răsaduri. Culturile de morcov, mărar, ridichi de lună, spanac şi pătrunjel de frunze se înfiinţează prin semănat direct în răsadniţe.