Râșnov și Făgăraș vor fi reabilitate cu fonduri europene
Peste 8,5 milioane de euro fonduri europene vor fi alocate, în următorii doi ani, pentru reabilitarea cetăților Făgăraș și Râșnov, ceea ce va determina o creștere a numărului turiștilor. De la începutul acestui an, Cetatatea Făgăraș, de exemplu, a fost vizitată de 104.000 de turiști, în creștere cu 50.000 față de anul precedent, potrivit managerului cetății, Elena Bejenaru.
Cele două proiecte depuse de Agenția de Dezvoltare Centru, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, au ieșit câștigătoare, astfel că cele două cetăți își vor recăpăta înfățișarea din vremurile când au fost ridicate. La Cetatea Râșnov se va investi suma de 3,8 milioane de euro într-o serie de lucrări ce se vor derula pe o perioadă de doi ani, a anunțat viceprimarul orașului Râșnov, Liviu Butnariu, citat de Agerpres. Cel mai probabil lucrările de reabilitare nu vor începe în acest an, precizează oficialul, însă cetatea are nevoie de o serie lucrări, în condițiile în care fostul proprietar al obiectivului istoric a făcut mai multe intervenții și lucrări neautorizate în perioada 2000-2006.
Principalele lucrări vizează, așadar, redarea aspectului original al ansamblului arhitectural, de la fațade și șarpante la spațiile interioare și exterioare. Printre acestea se numără reconstituirea integrală a Turnului Gotic și a Turnului Adosat, a două căsuțe din zona Turnului Armelor, restaurarea inscripțiilor și elementelor decorative din ceramică păstrate pe suprafețele zidurilor ansamblului studiat, conservarea și punerea în valoare a mărturiilor de locuire și utilizare a spațiilor interioare și exterioare ale ansamblului cetății Râșnov. În plus, se vor amenaja 15 spații destinate expozițiilor, iar construcțiile care nu respectă principiul autenticității, cum ar fi construcția din lemn ridicată în perioada 2000-2006 în vecinătatea capelei de sus din Incinta de Vest, vor fi desființate.
Prima atestare documentară a Cetății Râșnov este legată de năvălirea tătarilor care au pârjolit întreaga Țară a Bârsei, la 1335. După ce a trecut în administrarea Primăriei Râșnov, obiectivul atrage an de an un număr mare de turiști, inclusiv datorită evenimentelor culturale care au loc în cetate pe tot parcursul verilor. Anul trecut, Cetatea Râșnov a fost vizitată de 410.000 de turiști plătitori de bilete, dar în realitate numărul lor este mai mare, deoarece aici se organizează evenimente culturale la care accesul este gratuit.
Și Cetatea Făgăraș va fi reabilitată, cu suma de 4,9 milioane de euro. Se vor face reparații capitale, dar și construcții noi, ce vor fi executate tot în termen de doi ani, potrivit managerului cetății, Elena Bejenaru, citată de aceeași agenție de presă. Vor fi refăcute cele două poduri, cel de Est - care va fi rabatabil, și cel de pe latura de Nord - care va fi pietonal, se vor reface zidurile de apărare, se va amenaja șanțul de apărare prin înlăturarea pământului depus în timp pe ziduri, se va reface drumul de strajă, zidurile Cetății și se vor realiza mai multe spații expoziționale.
Așezată sub munții care despărțeau Ardealul de Muntenia, Cetatea Făgăraș a fost prețuită de voievozii Țării Românești, dar și de principii transilvani. A cunoscut suzeranitatea regatului ungar, dar și pe cea a sultanilor otomani. Spre sfârșitul secolului XIV, Mircea cel Bătrân se intitula și domn al Țării Făgărașului, până la Olt. Cetatea este legată și de ascensiunea politică a lui Ștefan Mailat, nobil făgărășean care ajunge la demnitatea de voievod al Transilvaniei. În anul 1599, Mihai Viteazul dăruiește cetatea Doamnei Stanca, soția sa. În secolul al XVII-lea, cetatea Făgărașului devine reședință a principilor Transilvaniei, iar după anul 1696, intră în proprietatea Coroanei Habsburgice.
De la începutul lui 2017, Cetatea Făgăraș a fost vizitată de 104.000 de turiști, în creștere cu 50.000 față de anul precedent, potrivit datelor Elenei Bejenaru.