Răspundem cititorilor: Mărul, un excelent medicament natural
Simona T., Botoşani: "Se vorbeşte despre măr ca despre un remediu universal. Aş dori să ştiu mai precis cum acţionează în anumite boli. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Mărul este considerat un medicament natural de excepţie. Un consum constant de mere, prin cure de scurtă sau lungă durată, diminuează drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere. Mâncând un măr dimineaţa se purifică respiraţia, se fortifică gingiile şi se curăţă dinţii prin îndepărtarea tartrului dentar. Cnsumat după mesele principale, un măr are efecte digestive şi laxative şi absoarbe toxinele şi microorganismele de la nivelul intestinelor. Un măr mâncat seara are efect relaxant asupra sistemului nervos, fiind un bun somnifer. Două mere pe zi ajută la întărirea muşchilor cardiaci, evită infarctul miocardic şi elimină excesul de apă din ţesuturi prin diureză. O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, în prevenirea şi combaterea diverselor afecţiuni: combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatică, hepatita, calculoza biliară), indigestii, inflamaţii şi infecţii intestinale (colibaciloză), colite de fermentaţie, rectocolită, constipaţie, diaree acută şi cronică, dizenterie; previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, stările stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenţa, zona zoster; intervine în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, congestie cerebrală, întărirea muşchilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglări în circulaţia periferică, artrite, tromboze, varice; combate bronşitele, tusea convulsivă, gripele îndelungate, stările febrile, împrospătează respiraţia; scade colesterolul, glicemia şi neutralizează substanţele toxice din sânge; are efecte benefice în anemie şi în demineralizarea organismului; acţionează benefic în reumatism, artrite, gută, oligurie; contribuie la dizolvarea calculilor renali; are rol benefic în tulburări de vedere, laringite şi dureri de urechi; prezintă un rol central în toate dietele de slăbire prin stimularea arderilor din organism; întârzie procesul de îmbătrânire a organismului şi ajută la prevenirea cancerului, prin conţinutul ridicat în antioxidanţi (flavonoide, polifenoli); combate herpesul, plăgile, bubele dulci, scabia, varicele şi mătreaţa; curăţă şi catifelează pielea; reduce cearcănele şi pungile de sub ochi.