Răspundem cititorilor: Salata de urzică, o metodă eficientă pentru detoxifiere

Data: 23 Ianuarie 2010

Ionela D., Galaţi: „Aş dori să publicaţi câteva reţete pentru dezintoxicarea organismului. Vă mulţumesc.“

Prof. Constantin Milică: Pentru eliminarea toxinelor din organism sunt eficiente preparatele din plante, de care medicina naturistă nu duce lipsă. Iată câteva dintre acestea:

- infuzia de mentă: 1-2 linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 20 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri reci între mese, având efecte în crampe şi balonări abdominale, dezintoxicarea organismului prin diureză şi transpiraţie intensă şi fortificarea sistemului nervos. O cană de ceai elimină mirosul neplăcut al gurii de natură digestivă, iar seara are efect sedativ şi evită insomnia;

- tinctura din fructe de soc: se prepară prin amestecarea sucului proaspăt de fructe (nematurizate sau maturizate) cu alcool 900, în raport 1:1, după care se agită bine pentru omogenizare. Se păstrează în sticle mici, bine închise, la loc rece şi întunecos. Se administrează câte 2-4 linguri pe zi, într-o cură de lungă durată. În curele de slăbire la persoanele evident supraponderale, tinctura de soc se aplică în doze progresive de 1-7 linguriţe pe zi, luate la ora 18:00, pe o durată de 3 luni, având efecte în evacuarea materiilor reziduale din colon, extragerea excesului de apă din ţesuturi şi dezintoxicarea amplă a organismului, asigurând o slăbire cu circa 15 kg în 90 de zile;

- sucul proaspăt din fructe de soc: boabele bine coapte, negre la culoare şi gust dulce, se zdrobesc cu un mixer sau manual cu ajutorul unei linguri de lemn, după care se strecoară printr-un tifon dublu în sticle curate care se depozitează la rece. Se administrează zilnic 3-5 linguri (la adulţi) şi 3 linguriţe (la copii), pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de mese, pentru tratarea constipaţiei, dezintoxicarea şi întărirea capacităţii de apărare a organismului;

- salatele de urzică: se prepară numai din urzici, frecate cu sare pentru a nu mai fi vezicante sau în asociere cu frunze de păpădie şi lăptucă (în părţi egale), cu puţin ulei şi zeamă de lămâie. Se poate pregăti şi o salată de urzici cu ou; 150 g frunze urzici proaspete se spală, se opăresc 5 minute, se scurg, se taie mărunt şi se amestecă cu puţin oţet de mere şi sare, eventual cu 20 g smântână. Se ornează cu rondele de ou fiert tare. Aceste salate au efecte miraculoase de primenire a sângelui, prin curăţire de toxine şi prin revigorarea şi vitaminizarea organismelor.