Răspundem cititorilor: Siropul de cătină tonifiază organismele slăbite
Ovidiu V.: "Sub ce formă poate fi utilizată cătina albă în tratamentele naturiste?"
Prof. Constantin Milică: În tratamentele medicale, cătina albă se administrează, atât intern cât şi extern, sub diferite forme: infuzii, decocturi, sucuri, siropuri, miere, uleiuri sau fructe proaspete şi uscate, toate cu eficienţă ridicată în tratamentele preventive şi curative ale diferitelor boli. Utilizări interne: infuzia de cătină se prepară din două linguriţe fructe sfărâmate la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit până la răcire, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale, ca sursă importantă de vitamine, cu efecte în combaterea unor boli ca scorbut, hepatită epidemică şi cronică, gripe, nevroze, astenie, diaree, reumatism, gută, stări de convalescenţă, lipsa poftei de mâncare şi unele boli de piele; infuzia din amestec de cătină, soc, urzică şi coada-calului, din care se consumă câte două căni pe zi, într-o cură de două săptămâni, având efecte energizante şi depurative la persoane anemice, mai ales în timpul sezonului de iarnă; decoctul din două linguri fructe zdrobite la 500 ml apă; se fierbe 2-3 minute, se infuzează 25-30 de minute, se îndulceşte cu miere de albine şi se beau două căni pe zi, fracţionate în înghiţituri rare, pentru tratarea aterosclerozei, pentru dureri de stomac şi ulceraţii ale pielii; sucul din fructe proaspete şi bine coapte se prepară prin zdrobire şi stoarcere în prese cu site din plastic sau din materiale inoxidabile, pentru îndepărtarea sâmburilor. Se adaugă zahăr în cantitate egală cu a sucului şi se fierbe uşor timp de 15 minute. Sucul încă fierbinte se toarnă în sticle încălzite şi se păstrează la frig timp de 1-2 săptămâni. Pentru o durată de păstrare mai mare, cantitatea de zahăr va depăşi cu 50% cantitatea sucului sau se adaugă benzoat de sodiu (0,2 la mie). Dacă se prepară prin presare la rece, sucul îşi păstrează nealterate toate vitaminele. Se consumă câte 3 linguri pe zi în caz de gripă (asociat cu miere de albine şi polen), la tratarea scorbutului şi ca reconfortant în timpul iernii; siropul de cătină se prepară din 750 g fructe prospete şi zdrobite în storcătorul de fructe, care se fierbe în doi litri de apă şi se infuzează acoperit până la răcire. După răcire se strecoară, se adaugă 1 kg zahăr şi trei linguriţe suc de lămâie şi se toarnă în sticle bine închise, în care se păstrează la loc răcoros şi întunecos. Se consumă câte 3-5 linguriţe pe zi în urticarie, boli ale capilarelor şi ca tonifiant în lunile de iarnă pentru bătrâni, copii şi gravide.