Răspundem cititorilor: Supa de morcovi combate diareea la sugari
Paula R., jud. Alba: "Care sunt efectele benefice ale morcovului asupra organismului?"
Prof. Constantin Milică: Atât în alimentaţie, cât şi în medicina naturistă, morcovul este considerat o legumă foarte mult utilizată pentru proprietăţile gustative, nutritive şi de protejare a sănătăţii. Ţinând seamă de aceste proprietăţi este recomandat ca în fiecare zi să se consume cel puţin un morcov crud şi un pahar cu suc. Morcovul proaspăt, ras sau prelucrat în diferite preparate, inclusiv piure şi salată de iarnă, este absolut necesar în alimentaţie, chiar obligatoriu la copii, fiind un leac excelent în anemii, avitaminoze, tulburări de creştere (rahitism, nanism), iar pentru adulţi în tratarea bolilor hepatobiliare, cardiace, genitale şi respiratorii, inclusiv tuberculoză. La vârstnici ajută la prevenirea îmbătrânirii. Sucul de morcov, stors la mixer, din rădăcini proaspete, este cea mai bogată sursă de vitamine naturale şi săruri minerale. Se consumă suc concentrat sau diluat cu apă (câte 100-300 ml pe zi), de preferat dimineaţa pe stomacul gol, cu efecte excelente în mineralizarea organismului, mărirea imunităţii naturale şi a rezistenţei la infecţii. Este recomandat la persoane anemice, extenuate, obosite, convalescente, bătrâni, femei gravide, sugari cu diaree şi copii cu tulburări de creştere. Luând câte 100 g pe zi timp de trei săptămâni are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniază. În timpul repausului alimentar, doza zilnică poate creşte la un litru suc, având bune efecte în tratarea bolilor de piept şi rinichi, în mărirea acuităţii vizuale, în refacerea ficatului după hepatită, ciroză şi ascită şi în mărirea secreţiei biliare. Amestecând 100 ml suc cu 100 g miere se obţine un remediu excelent, cu acţiuni antiseptice, hrănitoare şi cicatrizante, în vindecarea rănilor, eczeme uscate sau supurânde, infecţii externe, afecţiuni bucale şi leziuni ale mucoaselor. Se foloseşte sub formă de gargare (de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 minute) sau se aplică comprese şi badijonări în impetigo şi pe tenuri obosite şi ridate, cărora le dă supleţea şi prospeţimea pielii, întârziind apariţia ridurilor. Frecvent se consumă amestecat cu suc de ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel rădăcini, lămâie, ridichi, andive, varză. Amestecul dintre 300 ml suc de morcovi şi 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul şi diferite afecţiuni ale aparatului digestiv (colite, constipaţie, gastrită hiperacidă), pneumonie şi bronşite, diverse afecţiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoză). Supa de morcov se prepară din 500 g felii fine din rădăcini fierte de două ori într-un litru de apă; se strecoară, se pasează şi se dă contra diareei la copii şi sugari, înlocuind laptele din biberon. După încetarea diareei se reia alimentaţia lactată.