Răspundem cititorilor: Varza stimulează arderea grăsimilor

Data: 19 Feb 2011

Diana G., Vaslui: "Aş dori să ştiu ce tratament naturist trebuie să urmeze o persoană supraponderală pentru a scăpa de kilogramele în plus. Vă mulţumesc."

Prof. Constantin Milică: Pentru a scăpa de surplusul de grăsime se poate apela la un sortiment larg de legume care au calitatea de a "topi" ţesutul adipos şi de a furniza necesarul în vitamine şi oligoelemente. Cele mai eficiente, în cura de slăbire, sunt atât legumele proaspete (salată verde, tomate, ardei, pătrunjel, varză - albă, roşie şi de Bruxelles -, castraveţi, ceapă, usturoi, praz, ridichi), precum şi unele legume fierte "à la grec" sau preparate (morcov, ţelină, spanac, urzici, stevie, sfeclă roşie, conopidă, mărar, vinete, fasole verde, mazăre boabe, bame, gulii, dovlecei). Acestea au un conţinut glucidic sub 10% şi se pot consuma la discreţie. Tomatele (20 calorii/100 g, bogate în vitaminele C, B1, A, PP) au efecte laxative, revitalizante, antiaterosclerotice şi antiinflamatoare), fiind utile în bolile reumatismale ce complică evoluţia obezităţii. Se consumă atât proaspete, în salate de crudităţi, cât şi ca sucuri amestecate cu suc de ţelină, fiind luate dimineaţa, pe nemâncate. Se mai recomandă supe de roşii sau de zarzavat (atât dimineaţa, cât şi la prânz), ardei sau roşii umplute cu brânză dietetică şi pastă de ridichi cu ceapă şi brânză (două linguri ridichi rase, o ceapă tăiată mărunt şi 250 g brânză). O altă reţetă de slăbit conţine 8 căţei de usturoi tăiaţi mărunt, 250 g miere şi 500 ml oţet de mere; se lasă la macerat trei zile şi se iau câte două linguri pe zi, una dimineaţa şi alta seara, într-o cură de 30 de zile, asigurând o slăbire cu 7 kg. Varza crudă (bogată în vitaminele C, A, B1, K) stimulează arderile de grăsimi prin reglarea metabolismului glucidic şi lipidic; se serveşte în salate crude, cu lămâie şi puţin ulei, sau ca suc luat dimineaţa, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov şi puţină lămâie. Ardeiul (39 calorii la 100 g, bogat în vitaminele C, P, beta-caroten, antioxidanţi şi fier) are rol stimulator în arderea grăsimilor. Pătrunjelul este bogat în vitaminele C (150-200 mg%), A, E, B şi săruri minerale (Fe, Ca, P, Mg, K). Conţinutul în vitamina C este de 4 ori mai mare decât în portocale şi varză; cu 20 g frunze se asigură 48 mg vitamină C (dintr-un necesar zilnic de 75 mg) şi 12 mg provitamina A. Are efecte diuretice, stimulând eliminarea excesului de apă din ţesuturi.