„Răvaș de Crăciun”

Un articol de: Raluca Brodner - 21 Decembrie 2015

Joi, 17 decembrie, în sala de festivități a Colegiului „Mihai Viteazul“, copiii de la Școala Gimnazială „Sfinții Trei Ierarhi“ din București au fost pentru mai bine de două ore personaje principale în spectacolul „Răvaș de Crăciun”. Reprezentația a fost un concept integratmultimedia, care a adus împreună diferite materii școlare și secțiuni artistice: muzică și mișcare, istorie, geografie, literatură (dramă și poezie), scenografie, origami, arte vizuale.

Un public numeros, format din părinți, copii de toate vârstele, rude și prieteni, a asistat în debutul serii la un concert de colinde, susținut de inimosul cor al școlii condus de prof. dirijor Cristian Nica.

Momentul artistic a fost succedat de piesa de teatru de animație „Iată-Mă!”, creată și pusă în scenă de copii, inspirați de un articol dintr-un ziar vechi.

„Este o poveste despre dialog și revelație descrisă prin muzică, lumini și culoare. Despre dar și iertare. Despre judecăți pripite și întoarceri din drum. Despre a fi prezent sau nu sub aripa îngerului. Despre recunoașterea iscăliturii divine în lucrurile mici care ne înconjoară. O poveste despre emoții, care descoperă tristețea sau bucuria, îngrijorarea sau nădejdea, prin mijloacele surprinzătoare ale artei scenografice: decoruri grandioase și păpuși schițate, ivite, înfiate, aproape vii, și îmbrățișate de copii”, a spus prof. Cosmina Dragomir, coordonatorul piesei de teatru.
Matei Rapițeanu, Diana Sârbu, Ioan Dobre, Ioan Vartolomei, Teodora Petrache, Ioana Balan, Ana Dumitrescu, Andrei Cătană, Ioan Coca sunt câțiva dintre elevii care au format echipa de păpușari dibaci, îndelung aplaudată de audiență.

„Prin copii, prin educație, putem avea speranțe mari în viitor”

Naturalețe, cumințenie, bun-simț, talent sunt cuvintele care îi descriu fidel pe toți cei care au urcat pe scenă, acolo unde culoarea predominantă a fost albul imaculat, insinuat nu doar în rochițe diafane și cămășuțe scrobite, ci și în țesătura delicată a iilor tradiționale românești.

Spre finalul spectacolului, ­înainte ca Moș Crăciun să-și facă apariția, Claudia Sive, directorul școlii unde învață copiii celor mai mulți enoriași de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Ghica, Paraclis al Universității București, a adresat mulțumiri elevilor și familiilor acestora, dascălilor și tuturor celor implicați în organizare. Preotul Vasile Gavrilă, parohul bisericii amintite și duhovnicul multor credincioși din sală, a spus: „Tot ce ați văzut nu a fost decât imaginea sufletelor, inimilor, inteligenței, dibăciei, darului lăuntric pe care fiecare elev din școala noastră îl are, călăuzit de minunații noștri dascăli.” Ca un preambul al mesajului de sărbătoare, transmis de colindele interpretate de un grup de psalți (unii dintre ei membri ai Corului „Tronos”, iar alții reprezentanți ai stranei de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Ghica), părintele Gavrilă, care este inițiatorul și coordonatorul școlii, a adresat o urare: „Cu ochii ațintiți la ieslea din Betleemul Iudeii, să trăim puterea și vocația desăvârșirii, pentru că în nevinovăția și în sfințenia Pruncului a stat și stă în continuare biruința binelui asupra răului. Prin copii, prin educație, consider că și noi putem avea speranțe mari în ceea ce privește viitorul nostru.”