„Raze de lumină şi har din inima mea către inima ta“
În ziua de 10 decembrie 2013, la Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi a avut loc cea de-a II-a ediţie a concursului şcolar judeţean de creaţie religioasă „Raze de lumină şi har din inima mea către inima ta“. Manifestarea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, prin a cărui grijă elevii participanţi au primit diplome de merit, cărţi, rechizite, dulciuri şi icoane.
Concursul „Raze de lumină şi har din inima mea către inima ta“ - ediţia a II-a a fost coordonat de profesorii de religie Cristina Popa şi pr. George - Alexandru Lupu, ambii cu o experienţă de peste zece ani în educarea moral-creştină a elevilor din învăţământul special, iar organizarea a aparţinut conducerii Şcolii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu“ din Iaşi, prin persoana domnului director Sorin Dănilă. Participanţii au fost 70 de elevi cu nevoi speciale de la mai multe şcoli din judeţul Iaşi, care au susţinut manifestări artistice la cele patru secţiuni de creaţie ale concursului: recitare de rugăciuni şi poezii religioase, muzică religioasă, teatru şcolar şi dansuri populare româneşti. La final, toţi participanţii au primit cărţi cu povestiri şi învăţături ortodoxe, icoane, rechizite, cărţi de colorat şi dulciuri, datorită sprijinului acordat din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cât şi din partea Editurii ortodoxe „Sfântul Mina“ din Iaşi.
„Concursul s-a născut din dorinţa de a descoperi şi valoriza potenţialul artistic al elevilor din învăţământul special şi din şcolile integratoare, în scopul promovării valorilor moral-creştine, necesare formării depline a personalităţii tinerei generaţii. Obiectivele proiectului, susţinut şi derulat de o echipă interdisciplinară formată din profesori de religie, preoţi, profesori de educaţie muzicală, de educaţie plastică şi profesori de psihopedagogie specială, au fost următoarele: stimularea potenţialului artistic al elevilor cu cerinţe educative speciale, stimularea interesului elevilor pentru autocunoaştere şi cunoaştere interpersonală, exersarea abilităţilor de socializare şi integrare în medii şi contexte educaţionale noi, optimizarea imaginii şi stimei de sine a elevilor cu cerinţe educative speciale şi familiarizarea elevilor cu nevoi speciale cu valorile şi comportamentele moral-creştine. Sub frumoasa îndrumare a cadrelor didactice, copiii implicaţi în concurs au exprimat prin cânt, rugăciune, teatru şcolar şi prin dansul tradiţional românesc faptul că darurile Duhului Sfânt se revarsă ca un noian luminos de iubire şi talent, împărtăşit celorlalţi în numeroase nuanţe şi lucrări. Pe această cale doresc să aduc la final mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, părintelui consilier Hrisostom Rădăşanu, conducerii şcolii noastre, Editurii «Sf. Mina», dar şi părintelui profesor Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care ne-a încurajat permanent în demersul nostru educaţional şi prin a cărui grijă proiectul a fost avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi a fost cuprins în calendarul activităţilor educative judeţene 2014, poziţia 235, domeniul educaţiei pentru valori“, a declarat Cristina Popa, profesor de religie la Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu“.