Reabilitarea seismică a clădirilor va fi finanțată integral de stat
Un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic este în circuitul de avizare interministerială și va intra, în primăvară, în dezbaterea Parlamentului. Noua legislație va înlocui vechiul program, care datează din 1994 și este nefuncțional, și propune, printre altele, finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor, includerea și a clădirilor publice, interdicția de vânzare a clădirii reabilitate pentru o perioadă de 25 de ani pentru proprietarii persoane fizice și, respectiv, de 10 ani pentru persoane juridice.
Programul privind consolidarea de risc seismic trebuie revigorat, cel aflat în vigoare fiind din anul 1994, astfel că vor fi incluse şi clădirile publice, iar proprietarii vor avea interdicţie la vânzare pentru mai mulţi ani, a declarat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul activităților ministerului pe anul 2021.
„Programul de consolidare de risc seismic nu a parcurs încă circuitul de avizare interministerială. Avem nevoie de un program cu nişte principii şi criterii cu totul noi, pentru că cel aflat în vigoare este din 1994 şi categoric este depăşit ca funcţionalitate. (...) Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge în Parlament, nu de o ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Cseke Attila, potrivit Agerpres.
Ministrul a precizat că programul mai așteaptă avize de la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, apreciind că va intra în dezbaterea parlamentară, cel mai probabil, în primăvară.
„Ceea ce urmăreşte acest program, pe scurt, este în primul rând să fie o finanţare multianuală. (...) Este imposibil pentru oricine, astăzi, în România, ca într-un an - de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie - să consolidezi, de exemplu, o clădire în Bucureşti. Deci trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe”, a explicat ministrul.
Referitor la finanțare, oficialul a spus că întregul cost al consolidării va fi suportat de stat, dar va exista, în schimb, o perioadă de interdicție de vânzare a imobilului consolidat.
„Practic, programul prevede finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuţia referitoare la proprietarii care nu pot să suporte, pentru că nu au posibilităţi financiare şi aşa mai departe. Acest lucru este legat în mod categoric de interdicţia de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanţare de la stat. (…) Respectiv, în perioada interdicţiei de vânzare, proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebui să restituie statului cota-parte din investiţia de consolidare de risc seismic”, a subliniat Cseke Attila. (C. Z.)