Recepție CROCEU la Bruxelles
În capitala Belgiei, Bruxelles, a avut loc în seara de marţi, 24 ianuarie 2023, recepţia de început de an a Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU), informează TRINITAS TV. Au participat membrii birourilor de reprezentare a Bisericilor Ortodoxe surori, lideri ai altor organizaţii creştine, diplomaţi şi oficiali ai UE.
Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul ortodox grec al Belgiei (Patriarhia Ecumenică), i-a întâmpinat pe oaspeţi cu un cuvânt de bun venit rostit în centrul ortodox din imediata vecinătate a Cartierului European, inaugurat recent. La eveniment au fost prezenţi părintele consilier patriarhal Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, şi părintele secretar George Vâlcu. De asemenea, a participat lect. dr. Cătălin Raiu de la Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti, prezent în capitala Belgiei pentru a participa în calitate de reprezentant CROCEU la seminarul-dialog despre democraţia liberală găzduit în prima parte a zilei de Parlamentul European.
„Ne-am bucurat să primim la această întâlnire, ceva mai informală decât se întâmplă de obicei, pe de o parte partenerii şi prietenii noştri care lucrează pentru celelalte reprezentanţe sau organizaţii creştine de la Bruxelles, iar pe de altă parte, pe oficialii şi angajaţii instituţiilor europene care sunt responsabili de organizarea şi desfăşurarea acestui dialog cu Bisericile şi celelalte comunităţi religioase de pe continent. Acest dialog a fost şi instituţionalizat la un moment dat, cu mai bine de un deceniu în urmă, fiind prevăzut chiar în tratatul pentru funcţionarea Uniunii Europene, dar reprezintă de fapt o practică mult mai veche, cred că putem spune la fel de veche ca Uniunea Europeană însăşi, în sensul că de la bun început părinţii fondatori erau foarte ancoraţi în credinţă şi în viaţa bisericească. În plus, nu a durat foarte mult până când liderii politici europeni au realizat contribuţia deosebită pe care comunităţile de credinţă o aduc bunăstării societăţilor în care sunt prezente. Aşadar, nu este vorba despre un calcul politic oportunist, cum poate apărea ispita pe alocuri, ci mai degrabă despre înţelegerea unui fapt fundamental: fiind prezente în societate, ele pot înţelege şi pot articula soluţii pentru probleme sociale foarte complexe şi aceasta nu urmărind interese partizane, ci ceea ce numim îndeobşte binele comun, cu atenţie şi respect pentru valoarea unică şi demnitatea fiecărei persoane. Pe acest fundal a avut loc şi întâlnirea noastră, cu gând de mulţumire pentru buna colaborare de până acum şi gândul de a privi înainte spre anii care vin, o perioadă marcată de extrem de multe dificultăţi pe mai toate planurile, şi încercând să discernem împreună felurile în care noi, creştinii, putem să înţelegem, să discernem şi apoi să ajutăm la soluţionarea sau măcar atenuarea acestora”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele George Vâlcu, secretarul general al CROCEU.