Recomandări ANSVSA privind păstrarea alimentelor în timpul verii

Data: 13 Iunie 2024

Riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare creşte în sezonul cald, de aceea consumatorii trebuie să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară ­alimentele şi locurilor de unde se aprovizionează, a transmis Autori­ta­tea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

Printre recomandările ANSVSA pentru consumatori, în această perioadă se numără: produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, care oferă garanţia depozitării în condiţii corespunzătoare de temperatură; cât mai repede după cumpărare, carnea refrigerată, lactatele şi ouăle trebuie introduse în frigider la temperatura de refrigerare de maximum +4 grade C, iar carnea congelată la congelator la o temperatură sub -12 grade C; alimentele depozitate în frigider să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite; produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze; fructele şi legumele să fie spălate bine înainte de depozitarea în frigider şi înainte de consumare.

Potrivit autorității, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se va asigura că agenţii economici respectă regulile privind modul de depozitare şi de transportare a produselor de origine animală şi, în mod special, a celor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit numărul call centerului ANSVSA: 0800.826.787. (C. Z.)