Recomandări naturiste în tratamentul pancreatitei
Pentru stimularea secreţiilor pancreatice şi combaterea pancreatitei în faze necomplicate sunt recomandate plante cu proprietăţi colagoge, antiinflamatoare, antispasmodice şi regenerante. Pancreatita este o afecţiune gravă a pancreasului, cauzată de alcoolismul cronic, bolile hepatobiliare, ulcerele gastrointestinale penetrante, unele boli infecţioase, tulburări în circulaţia sângelui, traumatisme abdominale cu comprimări externe, alimentaţia cu mese copioase încărcate cu grăsimi animale, consum exagerat de medicamente.
Evoluţia pancreatitei poate fi foarte periculoasă şi necesită internare obligatorie în spital, chiar la secţia de terapie intensivă, pentru a evita complicaţiile severe. Tratamentele fitoterapeutice sunt în uz intern și presupun infuzii: din seminţe pisate de anason sau herba de sânziene, luate înainte de mese; din amestecuri de plante cu seminţe - anason, chimion şi mărar, frunze de mentă şi urzică vie, herba de păpădie, coada-calului şi sunătoare, teci de fasole, rădăcini de valeriană şi obligeană. Durata tratamentului este de două luni consecutiv, cu repetare de două-trei ori pe an.
Foarte eficient în stimularea secreţiilor pancreatice este decoctul din herba de lichen de piatră, la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau trei căni pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale.
În uz extern, pe zona pacreasului şi a abdomenului, se unge cu alifie de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu herba zdrobită de coada-racului.
Regimul alimentar
Tratamentul dietetic la pancreatita acută va debuta printr-un repaus total pe o durată de 24 ore. În următoarele două-trei zile se interzice orice alimentaţie pe cale bucală care ar putea accentua durerile.
Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu soluţii nutritive, în care se introduc glucoză şi aminoacizi (30 cal/kg corp), administrate prin perfuzii, în cateterul venos central, tratamentul fiind strict supravegheat în spital.
După 4-5 zile se poate trece la o dietă orală semilichidă (300-400 ml pe zi), formată din ceaiuri medicinale calde, apă plată şi sucuri nesărate din tomate, castraveţi, ridichi, cireşe, portocale, lămâi şi coacăze, cu adaus de fermenţi pancreatici, vitamine liposolubile (A, D, K), vitamine cu proprietăţi antioxidante (C, E) şi vitamine din grupul B.
Din momentul în care au trecut 7-10 zile după declanşarea crizei dureroase acute, se recomandă o dietă uşoară, cu supe de legume, pesmeţi, brânză proaspătă de vaci, lapte degresat şi iaurt, ulei de măsline presat la rece pus în salate, omletă din albuş de ou, rasol din carne de pui, viţel şi peşte slab, miere de albine, puţină pâine şi biscuiţi.
Pancreasul va fi dezintoxicat printr-un consum sporit de legume proaspete sau bine fierte care au capacitatea de a stimula funcţiile pancreatice. Sunt recomandate: spanac, urzici tinere, morcov, tomate, sfeclă roşie, varză roşie, conopidă, praz, fasole verde, castravete şi castravetele amar - Momordica charantia.
Sunt eficiente şi fructele (cireşe, caise, piersici, mere, pere curăţate, prune, gutui, pepeni, coacăze negre şi roşii, lămâi, portocale, mandarine, cătină albă, nuci), consumate proaspete sau în sucuri şi compoturi, băute pe stomacul gol, în cure de câte opt zile, având rol în drenarea lichidului pancreatic.
Variantă de meniu zilnic
- micul dejun: omletă din albuş de ou pregătită în aburi, pâine prăjită, lapte cu orez fără zahăr, peltea din gutui;
- ora 11.00: brânză de vaci proaspătă, iaurt, măr fără coajă;
- prânz: supă de legume cu fidea, rasol de pui cu garnitură din morcov piure, salate de sfeclă roşie şi tomate, cremă de fructe;
- ora 17.00: decoct de măceşe cu pesmet;
- cină: chiftele de pui la grătar, peşte fiert cu garnitură de cartofi fierţi, lapte cu fulgi de ovăz fără zahăr, cremă din brânză de vaci.
Dacă există probleme de diabet zaharat, dieta va fi hipoglucidică şi hipolipidică.
Trebuie să se ştie că pancreasul nu suportă o alimentaţie excesivă în mâncăruri gătite cu grăsimi animale, carne roşie, vânat, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, băuturi carbogazoase, ciocolată şi mai ales băuturi alcoolice, care intensifică durerile abdominale şi dau complicaţii grave. Chiar şi berea este dăunătoare, întrucât poate accentua pancreatita, ducând la formarea de calculi biliari.
Dintre legume se vor evita cele care fermentează şi produc balonări (fasole boabe, mazăre, varză albă, ridichi).
Se reduce consumul de sare, întrucât sarea diminuează cantitatea de potasiu din organism şi provoacă un dezechilibru acido-bazic.