Recomandări noi privind măsurarea tensiunii
Tensiunea arterială ar trebui să fie măsurată la ambele brațe, iar ca reper pentru diagnostic și tratament ar trebui luată valoarea mai mare indicată de tensiometru, susțin autorii unui studiu realizat la Universitatea din Exeter (Marea Britanie). Potrivit datelor prezentate pe pagina oficială a universității britanice, 12% dintre participanții la studiu, care în urma măsurătorii clasice la un singur braț erau considerați ca având tensiunea normală, au fost diagnosticați cu hipertensiune după efectuarea măsurătorii la ambele brațe.
Deși ghidurile internaționale în domeniu recomandă măsurarea tensiunii la ambele brațe, această recomandare este pusă în practică în puţine clinici din lume.
„Este imposibil de prevăzut care este brațul optim pentru evaluarea tensiunii arteriale, în condițiile în care unii oameni au tensiunea mai mare la brațul stâng, iar alții, în proporție aproape egală, au tensiunea mai mare la brațul drept. Studiul nostru demonstrează că atunci când măsurătoarea se face la un singur braț există riscul ca pacientul să nu fie diagnosticat la timp pentru a începe tratamentul de care are nevoie, iar riscurile de mortalitate și accidente cardiovasculare să fie subevaluate în cazul a milioane de oameni”, a declarat coordonatorul studiului, profesorul Christopher Clark.
Concluziile echipei de cercetători britanici se bazează pe 23 de studii realizate în întreaga lume în care au fost incluși mai mult de 53 de mii de participanți. În urma dublei măsurători, 12,4% dintre aceștia au fost reîncadrați de la tensiune sistolică mai mică de 130 la tensiune sistolică mai mare de 130, iar 11,9% au fost reîncadrați de la tensiune sistolică mai mică de 140 la tensiune sistolică mai mare de 140, fiind astfel diagnosticați cu hipertensiune. (I. M.)