Recomandări pentru prevenirea spargerilor şi furturilor din locuinţe
Perioada sărbătorilor vine cu multă aglomeraţie, vânzoleală, lume multă la cumpărături, plecări în vacanţă la munte sau la ţară. Este perioada propice pentru sezonul spărgătorilor de case şi al hoţilor de buzunare de pe stradă, din magazine, din mijloacele de transport în comun. Poliţia Română face o serie de recomandări special pentru această perioadă.
Plecarea în vacanţa de iarnă este un bun prilej pentru ”meseriaşii” în spargeri de locuinţe să exerseze. Pentru a preveni astfel de evenimente, Poliţia oferă o serie de sfaturi utile şi uşor de urmat, ce pot da un plus de siguranţă, atunci când plecaţi de acasă.
Intrarea în locuinţă trebuie asigurată cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure. Dacă locuinţa se află la parter trebuie asigurată cu gratii la ferestre. Este bine ca sistemul de prindere al acestora să fie în interior pentru a nu da posibilitatea infractorilor să le desfacă. Nu trebuie permis accesul în locuinţă al comis-voiajorilor. La plecarea de acasă pentru perioade mai lungi de timp, cercul persoanelor care cunosc date despre plecare şi perioada de timp în care nu e nimeni acasă este bine să fie limitat. Trebuie lăsat la vecini de încredere un număr de telefon unde puteţi fi găsit. Este de evitat oferirea de informaţii despre vecini persoanelor necunoscute.
Sumele mari de bani nu se ţin în casă, neasigurate. Nu e bine de lăsat impresia deţinerii acestor sume sau a unor bijuterii de valoare. La plecare se închid bine toate căile de acces în casă. Este bine ca locuinţa să fie asigurată cu un sistem de alarmă.
Dacă totuşi spargerea are loc trebuie sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi trebuie aşteptată sosirea poliţistului. În acest timp nu trebuie atins nici un obiect din locuinţă şi din apropierea ei. Nu este permis accesul altor persoane în încăpere (vecini, rude, cunoştinţe).
Aveţi grijă de buzunare
Potrivit Poliţiei, hoţii de buzunare lucrează în echipă, fiecare dintre ei având un rol foarte bine definit. Ei se îmbracă, de obicei, curat, chiar elegant, pentru a nu atrage atenţia. În momentul în care trec la acţiune, hoţii îşi maschează mâna cu care operează cu o sacoşă, o pungă, un fular sau o haină. Oamenii legii recomandă ca portmoneul să nu fie purtat în buzunarul de la spate al pantalonilor, ci în buzunarul interior al hainei, asigurat cu nasturi sau fermoar. Portmoneul nu trebuie purtat în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei. În cazul în care se transportă o sumă de bani mai mare, trebuie evitate locurile aglomerate. Noaptea trebuie apelat la serviciile unui taxi sau la un prieten sau cunoştinţă pentru însoţire până acasă. De asemenea, oamenii trebuie să fie atenţi la persoanele care se dau drept prieteni şi se prefac bucuroşi de reîntâlnire. O „îmbrăţişare” prietenească poate fi păguboasă. Hoţi de buzunare există peste tot, indiferent că e vorba de copii, tineri sau bătrâni. În zonele aglomerate din pieţe, bazaruri, gări, autogări, magazine trebuie acordată o atenţie sporită banilor sau altor obiecte personale.
Este bine de evitat locurile aglomerate dacă aveţi asupra dumneavoastră o sumă importantă de bani. Banii nu se numără pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jur. La efectuarea de plăţi, nu trebuie scoşi toţi banii, ci numai suma de care este nevoie. Banii, actele personale şi cheile apartamentului nu se păstrează în acelaşi loc. La bruscările cu intenţie în aglomeraţie este bine ca geanta sau portmoneul să fie controlate chiar în acel moment. În mijloacele de transport în comun, geanta nu se poartă pe umăr, ci poziţionată în faţă şi protejată cu mâna. Lectura trebuie evitată în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia este diminuată şi hoţii de buzunare pot ”lucra” în voie.