Recunoştinţă pentru medicii români voluntari în Republica Moldova

Un articol de: Silviu Dascălu - 15 Mai 2020

Episcopia din Bălţi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de echipa de medici din România veniţi la Bălţi pentru lupta cu COVID-19, Preasfinţitul Părinte Antonie, chiriarhul locului, invitându-i marţi, 12 mai, la sediul Centrului eparhial, după cum anunţă Biroul de presă al eparhiei.

Preasfinţia Sa le-a mulţumit pentru munca lor jertfelnică de a salva vieţi omeneşti şi pentru curajul arătat în aceste timpuri tulburi, menţionând că prezenţa lor în Republica Moldova este o confirmare a adevărului că pe cele două maluri ale Prutului locuieşte acelaşi neam, care la vreme de încercare transmite un mesaj de solidaritate şi unitate. Fiecare membru al echipei a primit din partea ierarhului diplome de gratitudine „pentru curajul, dragostea frăţească şi sacrificiul voluntar manifestat cu sinceritate faţă de fraţii basarabeni, din Bălţi, în timpul pandemiei de COVID-19”.

La întâlnirea Episcopului Antonie cu medicii români a fost prezent şi Excelenţa Sa, domnul Petrişor Ionel Dumitrescu, consulul general al României la Bălţi. Excelenţa Sa le-a mulţumit medicilor pentru munca lor, subliniind că România este şi va fi tot timpul alături de Republica Moldova. Medicii români au mulţumit pentru distincţii şi au menţionat că au avut o bună conlucrare cu medicii din Bălţi, constituind o echipă unită, care a fost de mare folos celor infectaţi cu noul coronavirus. În echipa de medici a fost şi un medic cu experienţă de tratament al COVID-19 obţinută în Italia, unde a lucrat o perioadă în calitate de voluntar. Este vorba de doamna doctor Monica-Andreea Sandu.

În ziua de 30 aprilie 2020, în Republica Moldova au sosit, pentru o perioadă de 15 zile, 42 de medici şi asistenţi medicali voluntari din România, pentru a li se alătura colegilor basarabeni şi a oferi suport sistemului medical în lupta cu noul coronavirus. Aceştia au fost repartizaţi în instituţiile medicale din R. Moldova, după cum urmează: Spitalul Clinic Republican (Chişinău) - 10 medici, Institutul de Medicină de Urgenţă (Chişinău) - 15 medici, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” (Chişinău) - 5 medici, Spitalul Clinic din Bălţi - 4 medici şi Spitalul Clinic din Cahul - 8 medici.