Recunoştinţă pentru muzicianul Atanasie Lipovan la Sânnicolau Mare

Data: 20 Septembrie 2013
De curând a fost inaugurat şi binecuvântat la Sânnicolau Mare bustul marelui muzician bănăţean Atanasie Lipovan, profesor de cântare bisericească şi tipic la Academia de Teologie din Arad (1922-1938) şi director al Şcolii de Cântăreţi Bisericeşti a Episcopiei Timişoarei (1945-1947).
 
Bustul este unul de bronz şi este aşezat pe un postament de marmură. La eveniment au participat numeroşi locuitori ai oraşului Sânnicolau Mare, oameni de cultură şi autorităţi locale.
 
Atanasie Lipovan este un fiu de frunte al oraşului Sânnicolau Mare, iar imortalizarea sa în acest impunător monument ridicat de către administraţia oraşului este o răsplată pentru tot ce a făcut el pentru Biserica străbună şi pentru neamul românesc.
 
Prin iconomie dumnezeiască, dezvelirea bustului său a fost făcută la 110 ani de când a fost condamnat la moarte de administraţia habsburgică, care l-a dus încătuşat în lanţuri la temniţa din Szeghedin. El a fost condamnat pentru că proporţiile şi spontaneitatea afirmării conştiinţei româneşti au atins cote maxime la sfinţirea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din Sânnicolau Mare, unde Corul „Doina“, pe care îl dirija, a fost aplaudat până la lacrimi de miile de oameni prezenţi, dându-se astfel o tentă naţională sărbătorii din 8/21 septembrie 1903.
 
Scăpând de la moarte prin talentul său muzical cu care ştia să înduioşeze până şi pe cei mai înverşunaţi duşmani şi bucurându-se de dragostea coriştilor săi, care au pus mână de la mână şi l-au răscumpărat, el se bucură de aceeaşi mare dragoste şi astăzi, când sânmiclăuşenii săi ţin să-l păstreze de-a pururi în mijlocul lor, pe acest soclu măreţ, ridicat în parcul central din faţa Primăriei oraşului de pe Aranca, ca să-l poată vedea toţi cei care ne vizitează pe cel care şi-a caracterizat personal propria-i viaţă în cuvintele: „Cântarea e un har divin“. (Protopop Gheorghe Sutac)