Recunoștință pentru organizarea sărbătorii Ocrotitorului Bucureștilor

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 02 Noiembrie 2023

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit joi, 2 noiembrie, Diploma omagială 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, cu medalie, sectoarelor din Administrația Patriarhală și Administrația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru implicarea în organizarea evenimentelor dedicate hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale. Momentul festiv a avut loc în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală.

Părintele Patriarh Daniel a mulțumit coordonatorilor și reprezentanților sectoarelor implicate în buna desfășurare a hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, subliniind că sărbătorirea unui hram reprezintă un eveniment pastoral-misionar și liturgic deosebit ce favorizează aprofundarea comuniunii credincioșilor și a pelerinilor.

„Dorim să mulțumim membrilor celor două Permanențe, a Consiliului Național Bisericesc și a Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, pentru activitatea desfășurată până în prezent și, mai ales, pentru participarea activă la organizarea și desfășurarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale. Am învățat în primul rând de la pelerini credința, râvna și răbdarea celor care au stat mai mult timp la rând, dar care s-au bucurat de frumusețea slujbelor și de căldura frumoasă de toamnă. Este o bucurie când avem și moaște ale sfinților din alte Biserici surori. În acest an, în mod deosebit, ne-am bucurat de rugăciunile și ajutorul Maicii Domnului prin venirea Icoanei «Panaghia Soumela» din Veria. Icoana este de origine din Pont, dar acum se află în Veria, în Grecia. Vă dorim ajutorul Domnului în continuare și dorim ca fiecare la parohia sa, unde se află ca preot slujitor sau diacon, să înfrumusețeze hramul parohiei și să considere că acesta nu este doar o tradiție, ci un eveniment misionar-pastoral pe suport liturgic intens. De aceea, sunt mai multe rugăciuni și mai multe slujbe și, prin această trăire liturgică, se intensifică și comuniunea în comunitatea locală, în parohia sau mănăstirea respectivă. De asemenea, se contribuie la comuniunea socială, deoarece Biserica este un factor al păcii sociale și în același timp aduce speranță și multă bucurie în suflete. Când omul se întâlnește cu Dumnezeu, primește bucurie și pace, așa cum Hristos Cel înviat a dăruit femeilor mironosițe bucurie ­­și ucenicilor Săi pace în ziua Învierii Sale. Așa dăruiește tot timpul în Biserică celor care Îl caută și se roagă Lui. Vă dorim ajutorul Prea­sfintei Treimi și al sfinților lui Dumnezeu și să transmiteți această bucurie și celor cu care cooperați la sectoarele respective!”, a spus ­Întâistătătorul Bisericii noastre.