Reducerea gazului la iarnă nu se va aplica populației

Data: 28 Iulie 2022

România este în grafic în privința asigurării necesarului de gaz pentru perioada rece și va face faţă iernii, chiar în condițiile aplicării planului european de reducere coordonată a consumului de gaz. Măsurile de scădere cu 15% a folosirii gazelor agreate marți de statele UE, pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023, nu vor afecta populația, IMM-urile, serviciile sociale sau industria critică, potrivit Ministerului Energiei.

Acordul privind reducerea consumului de gaze, la care au ajuns statele membre ale Uniunii Europene, va asigura suficiente economii pentru o iarnă obişnuită, inclusiv dacă Rusia va sista livrările chiar de luna aceasta, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de Reuters.

„Calculele noastre iniţiale arată că, și dacă se utilizează integral toate excepţiile, vom realiza o reducere a cererii care ne va ajuta să trecem în siguranţă peste o iarnă medie”, a declarat oficialul european marți-seară, la reuniunea miniştrilor energiei din UE de la Bruxelles, în care a fost aprobat planul de reducere coordonată a consumului de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream.

Majoritatea a fost uriaşă, „numai Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, după ce acordul a cărui aprobare avea nevoie de doar o majoritate de 15 voturi a obținut votul a 26 de state din 27.

Deşi obiectivul procentual de reducere a gazului al fiecărei țări este de 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, textul convenit prevede că statele UE vor face „tot posibilul” pentru a atinge această ţintă, deci reducerea deocamdată este voluntară. În caz de „risc de gravă penurie”, un mecanism de alertă va face „obligatorie” pentru cei 27 reducerea consumului, însă și în acest caz sunt prevăzute situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

De pildă, statele UE care nu sunt interconectate cu reţelele altor state membre vor fi scutite de la reducerea obligatorie a consumului. La fel, ţările ale căror reţele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul european şi depind de gaze naturale pentru producţia de energie vor fi exceptate.

În ceea ce privește România, autoritățile dau asigurări că țara noastră va face faţă iernii 2022-2023, chiar în condițiile implementării planului european de reducere a consumului de gaze, care nu se va aplica populației, IMM-urilor, serviciilor sociale și industriei esențiale.

În cazul țării noastre, nivelul de stocare la momentul actual este de 55%, peste nivelul obligatoriu de 46% la 1 august 2022. „Menţinând acest ritm accelerat, putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie”, a subliniat Guvernul, într-o postare de pe Facebook. (C. Z.)