Referate și manifestări culturale la Congresul de teologie din Veria

Un articol de: Marius Nedelcu - 29 Iunie 2018

A doua zi a Congresului Inter­național de Teologie „Pa­vlia”, organizat de Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania din Grecia, miercuri, 27 iunie, a debutat cu referatele prezentate de profesori de teologie, clerici și alți confe­rențiari, în legătură cu tema: „Binevestirea Sfintei Evanghelii (Evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel”. Referatele au fost urmate de întrebări venite din sală și discuții. Tot în această zi au fost transmise mesaje din partea Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Serbia, și a Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și a toată Grecia. La sfârșitul sesiunilor de comunicări au fost oferite diplome și medalii cu chipul Sfântului Apostol Pavel elevilor care s-au remarcat la diferite materii de învățământ, în timpul anului școlar.

„La fel ca și în anii trecuți, ziua a doua a Congresului de teologie «Pavlia» s-a încheiat cu o manifestare culturală, desfă­șurată în amfiteatrul din Casa literelor și artelor «Antoniada», a Primăriei din Veria, la care au luat parte circa 700 de persoane. A fost pusă în scenă o piesă de teatru dedicată vieții Sfântului Ierarh Mărturisitor Luca al Crimeii, Vindecătorul de boli, scrisă de părintele arhimandrit Arsenios Haldeopoulou și intitulată: «Sfântul Luca Doctorul, Lucrător în via lui Hristos». Scenografia, dar și interpretarea rolului principal au aparținut monahului Gherasimos Bekes, iar piesa a fost foarte reușită și interpretată cu mult talent de o echipă numeroasă de tineri actori amatori de la Centrul de tineret al mitropoliei. Piesa a prezentat momentele importante din viața Sfântului Luca al Crimeii, care s-a arătat a fi un adevărat misionar și mărturisitor al lui Hristos în Rusia sovietică, făcând bine atâtor oameni, prin meseria sa nobilă, de medic, dar și prin credința sa neclintită. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul de Veria, Nausa și Kampania, a oferit primarului Veriei, Konstantinos Vorgiazidis, Crucea de aur cu chipul Sfântului Apostol Pavel, distincția cea mai înaltă a acestei mitropolii, iar membrilor Consiliului local alte cruci”, ne-a transmis Prea­sfințitul Părine Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.

Tot miercuri seară, la Mănăstirea Dovra, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Autocefale surori participanți la lucrările Congresului „Pavlia” s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi.