Reguli de păstrare şi preparare a produselor alimentare

Data: 31 Mai 2010

Sezonul estival, cu temperaturile foarte ridicate, prezintă multe riscuri în ceea ce priveşte sănătatea consumatorilor, aceştia fiind mai expuşi toxiinfecţiilor alimentare sau altor afecţiuni digestive, din cauza depozitării şi preparării necorespunzătoare a alimentelor. Pentru evitarea acestor neplăceri, inspectorii sanitar-veterinari şi cei pentru protecţia consumatorilor au dat publicităţii o serie de reguli ce trebuie respectate în această perioadă, în special în cazul alimentelor uşor alterabile: carne, peşte, ouă, lactate, produse de patiserie.

Riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare creşte foarte mult în perioadele cu temperaturi ridicate, astfel că inspectorii sanitar-veterinari au dat publicităţii mai multe recomandări pentru protejarea sănătăţii consumatorilor. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), o mai mare atenţie trebuie acordată modului în care sunt păstrate şi preparate alimentele, dar şi locurilor de unde sunt achiziţionate produsele: - produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar-veterinar, întrucât le oferă garanţia unor produse controlate sanitar-veterinar şi în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor şi depozitarea în condiţii corespunzătoare de temperatură; - odată cumpărate, produsele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei; - alimentele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioada menţionată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipente fără capac; - produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior; - îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; - spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider. "Pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii publice, am dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri şi iniţierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranţa alimentară a consumatorilor. Inspectorii Autorităţii vor verifica modul în care operatorii economici din industria alimentară respectă aceste măsuri şi nu pun în pericol sănătatea cetăţenilor", a declarat Marian Zlotea, preşedintele ANSVSA. La nivelul fiecărui judeţ, agenţii economici trebuie să evite expunerea la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi să asigure condiţiile de manipulare, depozitare şi transport pentru produsele de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Produsele de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului vor fi confiscate, denaturate şi distruse. În cazul în care nu se va asigura temperatura corespunzătoare pentru menţinerea lanţului frigorific, transportul va fi interzis. De asemenea, animalele vor fi sacrificate doar în abatoarele autorizate, fiind interzisă de la comercializare carnea care nu a fost inspectată, ştampilată şi certificată sanitar-veterinar. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) recomandă consumatorilor o atenţie specială şi la cumpărarea legumelor şi fructelor, acestea urmând a fi inspectate. Dacă prezintă un aspect alterat, semne de produs mucegăit sau alte nereguli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare sau prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, vor fi refuzate. Consumatorii sunt sfătuiţi ca, la achiziţionarea produselor alimentare, să solicite şi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în eventualitatea unei viitoare reclamaţii. În această săptămână, ANSVSA şi ANPC vor demara o acţiune comună în vederea verificării modului în care sunt etichetate produsele alimentare comercializate. (O.N.)