Reguli stricte la sesiunile de pregătire a examenelor

Data: 14 Mai 2020

În 2 iunie se reia activitatea în şcoli, elevii din anii terminali participând, în condiţii speciale, la sesiunile de pregătire a examenelor naţionale. Regulile care trebuie urmate pentru o bună desfăşurare a activităţii în perioada 2-12 iunie sunt reunite într-un ordin comun al miniştrilor educaţiei şi sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial. Sindicatul profesorilor din judeţul Iaşi, USLIP, a sesizat Avocatul Poporului şi va ataca în instanţă ordinul comun.

Organizarea şi desfăşurarea activităţilor de pregătire în şcoli, în perioada 2-12 iunie, revin ­inspectoratelor şcolare judeţene, iar aplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor se va face în colaborare cu direcţiile de sănătate publică (DSP). Potrivit ordinului comun, semnat de miniştrii educaţiei şi sănătăţii, zilnic se va face un triaj epidemiologic al elevilor, profesorilor şi personalului auxiliar, iar temperatura maximă măsurată pentru a fi permisă intrarea în şcoală este 37 de grade Celsius. „În situaţia în care un elev sau un profesor prezintă simptome sau există suspiciunea că starea de sănătate este precară, nu li se va permite accesul în unitatea de învăţământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduite de tratament”, se arată în ordinul comun, publicat în Monitorul Oficial. În acelaşi timp, conducerile şcolilor vor elabora şi aproba o procedură proprie de derulare a activităţilor de pregătire a examenelor, propriul circuit de intrare şi ieşire (culoare speciale care să respecte normele de distanţare fizică), precum şi modul în care se va realiza igienizarea spaţiilor educaţionale, a cancelariilor şi grupurilor sanitare cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool. 

Şcolile vor asigura măşti de unică folosinţă, pe care elevii le vor primi la intrarea şi ieşirea din unitatea de învăţământ, săpun, prosoape de hârtie şi dispensere cu dezinfectant pentru mâini, „care vor fi încărcate permanent” astfel încât să fie folosite cât mai des. Totodată, în toate spaţiile în care se vor desfăşura activităţi cu elevii, vor fi afişate mesaje de informare referitoare la prevenţia infectării cu SARS-CoV-2. Sesiunea de pregătire nu va depăşi 2 ore pentru elevii de gimnaziu, respectiv 3 ore pentru liceeni. Grupele vor fi organizate în aşa fel încât să se respecte distanţarea fizică de 2 metri, cu un maxim de 10 elevi într-o clasă. De asemenea, pauzele vor fi organizate decalat, iar fiecare grup de elevi îşi va păstra sala de clasă pe întreaga perioadă de pregătire. „Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică dintre elevi şi măsurile igienico-sanitare de prevenţie a infecţiei cu SARS-CoV-2”, mai precizează ordinul ministerial.

Participarea elevilor la activităţile de pregătire este decisă de către părinţii acestora, „după evaluarea încadrării în grupele de risc a acestora sau a membrilor familiilor”, astăzi fiind ultima zi când şcolile mai pot transmite listele cu elevii şi profesorii care participă la pregătire. Totuşi, potrivit ordinului ministerial, elevii care nu participă fizic la sesiunile de pregătire „vor beneficia de o formă de pregătire alternativă, on-line sau prin asigurarea de resurse educaţionale”. Sindicatele din educaţie contestă oportunitatea organizării sesiunilor de pregătire, dar şi a examenelor, în actualul context pandemic. „USLIP IAȘI începe astăzi (n.r., ieri) demersurile juridice. (...) Vom face primul pas prin depunerea plângerilor prealabile, iar până luni, 18 mai 2020, vom introduce acțiunea și la Curtea de Apel Iași”, precizează conducerea USLIP Iaşi într-o postare pe Facebook. Tot USLIP Iaşi a sesizat Avocatul Poporului, apreciind că la momentul actual „România nu este pregătită pentru desfă­șurarea examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat”. În acelaşi timp, potrivit unui sondaj dedicat elevilor, profesorilor şi părinţilor, din cele 21.300 de opţiuni exprimate, 66% sunt pentru echivalarea mediilor, faţă de 34% care au optat pentru derularea examenelor scrise la Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureat.

(Oana Nistor)