Relațiile ruso-americane sunt reci ca gheața
Un raport al serviciilor de informații americane, care acuză Rusia de încercări de manipulare a alegerilor prezidențiale din 2020, și un interviu tăios acordat de președintele Joe Biden au tensionat brusc relațiile ruso-americane. În replică, Rusia și-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru consultări, dând în acelaşi timp asigurări că vrea să evite „degradarea ireversibilă” a relaţiilor cu SUA, care se află „într-o stare dificilă” de ani de zile.
Totul a pornit de la declarațiile preşedintelui american Joe Biden că şeful statului rus Vladimir Putin „va plăti” în curând pentru că a încercat să încline balanţa în favoarea lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020. În interviul difuzat săptămâna trecută de ABC News, Biden a mai spus că nu crede că liderul rus are suflet. Întrebat dacă crede că Putin este „un ucigaş”, preşedintele american a răspuns laconic: „Da, cred!”
Comentariile sale au stârnit un val de reacții negative la Moscova, care a denunţat raportul oficial al serviciilor de informaţii americane care acuză Kremlinul de ingerinţe în alegerile americane din 2020, întrucît nu există nici o probă în acest sens. Este vorba de un raport de 15 pagini al Oficiului Directorului Informaţiilor Naţionale, care aduce date noi, conform cărora Putin cel puţin a aprobat, dacă nu chiar a coordonat eforturile de manipulare a scrutinului prezidenţial.
Dincolo de acest raport, referitor la afirmațiile lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a calificat drept „foarte rele” şi fără precedent, iar ambasada Rusiei la Washington, drept „declaraţii negândite, care riscă să ducă la prăbuşirea relaţiilor deja excesiv de conflictuale”.
De asemenea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a spus că Biden i-a „insultat” pe toţi ruşii şi că i-a „atacat” ţara, iar unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, a apreciat că „acest tip de declaraţie nu este acceptabilă”, calificând-o drept o cumpănă în relaţiile dintre SUA şi Rusia.
O altă reacție este „invitarea” ambasadorului Anatoli Antonov să se întoarcă la Moscova pentru consultări. O astfel de rechemare, chiar dacă este numită în mod oficial drept invitaţie, este lucru rar în acţiunea diplomatică rusă.
În toată această atmosferă tensionată, Vladimir Putin i-a dorit, ironic, multă sănătate lui Biden și a subliniat că Moscova nu se va lăsa intimidată de Washington şi-şi va apăra interesele, un laitmotiv al diplomaţiei sale.
Relațiile dintre Rusia și SUA s-au tensionat constant în ultimii ani, cele mai importante motive de dezacord fiind războiul din Siria, anexarea Crimeei, cazurile de spionaj și de atacuri cibernetice imputate Rusiei, otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi, precum și controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2. (C. Z.)