Remediile naturiste în terapia cancerului de sân
Din 1 octombrie şi în săptămânile următoare, organele medicale din toate ţările sunt antrenate în campania de conştientizare a femeilor de toate vârstele asupra pericolelor majore pe care le prezintă cancerul de sân. Data de 1 octombrie a fost declarată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului mamar, adoptată şi în România începând din 1 octombrie 2014.
Cancerul mamar a devenit o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial, fiind o afecţiune foarte gravă, care alarmează milioane de femei pe glob încă din momentul depistării unui prim nodul persistent la sân sau a unui ganglion la axilă, descoperiţi prin palpare. Este un adevăr dureros că, în întreaga lume, cancerul mamar şi cancerul de col uterin reprezintă cauza cea mai frecventă a deceselor la femei. Profilaxia cancerului mamar are mare succes, cu vindecare în proporţie de 90%, dacă diagnosticul este dat cât mai precoce, chiar când nodulii nu pot fi palpaţi. Depistarea bolii în stadiile 3 şi 4 reduce considerabil rata de supravieţuire.
Tratamentele cancerului mamar se fac atât cu preparate de sinteză, cât şi cu produse naturiste, folosind anumite plante medicinale, atât intern, cât şi extern. În uz intern recomandăm reţeta cu infuzie din opt plante medicinale, unele cu proprietăţi citostatice naturale: tătăneasă, trifoi roşu, coada-calului, sânziene galbene, năpraznic, rostopască, gălbenele şi busuioc. Din acest amestec se ia o linguriţă cu vârf şi se infuzează în 250 ml apă clocotită timp de 10-15 minute. După ce se strecoară, se beau patru căni pe zi în înghiţituri rare, înainte de mesele principale.
Motivaţia reţetei este următoarea:
- tătăneasa prezintă proprietăţi anticancerigene, antimitotice şi antiinflamatoare, cu acţiuni în cancerul mamar şi dermatic;
- trifoiul roşu prezintă proprietăţi anticancerigene şi antitumorale, cu acţiuni în cancerul mamar, colorectal şi leucemie;
- rostopasca prezintă proprietăţi citostatice, antimitotice şi anticancerigene, cu acţiuni în neoplasmul mamar, uterin şi dermatic;
- năpraznicul prezintă proprietăţi anticancerigene, antitumorale, antiinflamatoare şi cicatrizante, cu acţiuni în neoplasmul mamar şi contra nodulilor ganglionari;
- sânzienele galbene prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante, cu acţiuni în cancerul dermatic şi contra tumorilor ganglionare;
- coada-calului prezintă proprietăţi cicatrizante, cu acţiuni în cancerul dermatic;
- busuiocul prezintă proprietăţi antiinflamatoare.
Se mai recomandă:
- tinctură din acelaşi amestec într-o cantitate de cinci ori mai mare de alcool 40%. După macerare 3-4 zile, se consumă câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, între mese, timp de o lună-două pe trimestru.
Apicultura pune la dispoziţia celor suferinde diverse produse naturale ale stupului: mierea de albine, polenul, propolisul şi păstura.
Regimul alimentar
Cancerul mamar poate fi vindecat dacă este tratat corect, iar pacienta respectă o alimentaţie naturală completă, cu toate elementele nutritive necesare organismului, respectiv săruri minerale, oligoelemente şi vitamine, cu efecte benefice în creşterea imunităţii.
În acest scop sunt recomandate legumele proaspete consumate mai ales seara înainte de ora 20:00, îndeosebi cele din familia Crucifere (varză albă, varză de Bruxelles, varză creaţă, broccoli, conopidă, ridichi, napi, gulii, muştar). La acestea se adaugă alte crudităţi bogate în betacaroten şi în vitaminele C şi E cu proprietăţi antioxidante (spanac, ştevie, urzici, morcov, tomate, varză roşie, sfeclă roşie, ardei, pătrunjel, citrice, cătină, caise, dovleac, pepene galben, prune, coacăze, fructe de pădure). O parte din legume şi fructe conţin substanţe antioxidante şi salvestrol, cu efecte benefice în prevenirea şi combaterea cancerului.
Consumul a 10-15 nuci pe zi, după mese, previne apariţia cancerului datorită conţinutului mare de acizi graşi Omega-3, antioxidanţi şi fitosteroli. Produsele vegetale proaspete se pot prelucra şi sub formă de sucuri de legume şi fructe, corect combinate. Laptele, produsele lactate şi sucurile proaspete acoperă necesarul de doi litri de lichid pe zi.
Organismul are nevoie de grăsimi care conţin acizi graşi polinesaturaţi, cu rol important în procesele de ardere. Se recomandă uleiuri vegetale de măsline, floarea-soarelui, soia, dovleac şi din seminţe de struguri, obţinute prin presare la rece, fără prelucrare. Aceste uleiuri nu trebuie să fie prăjite sau încinse, întrucât îşi pierd proprietăţile regeneratoare.
Uleiul de măsline este bogat în antioxidanţi, care inhibă activitatea genei cancerigene numită Her-2.
Din consumul zilnic se exclud: carnea roşie şi orice preparat din carne de porc, vită, oaie, grăsimile animale, conservele, alcoolul, cafeaua şi mai ales tutunul. Femeile care consumă multă carne au cu 50% mai mulţi estrogeni toxici, asociaţi cu cancerul de sân.
Dulciurile se folosesc în cantităţi reduse, preparate numai cu miere naturală sau, în cazuri rare, cu zahăr invertit. Zahărul alb s-a dovedit a fi cancerigen şi total lipsit de enzime. De asemenea, sunt limitate dulciurile suprarafinate de cofetărie.
O atenţie deosebită se acordă evitării aditivilor chimici din produsele alimentare (conservanţi, coloranţi, aromatizanţi), care se transformă în adevărate „bombe alimentare cu efect întârziat”, întrucât frânează digestia, deteriorează flora intestinală şi provoacă constipaţii cronice sau acute. La condimentarea alimentelor să nu lipsească pătrunjelul verde, cimbrul, anasonul, chimionul, busuiocul şi menta.
Regimul de viaţă
Majoritatea specialiştilor apreciază că stresul şi depresiile psihice ar avea un rol semnificativ în declanşarea cancerului mamar şi în reapariţia bolii după intervenţia chirurgicală. Grijile, oboseala exagerată, mânia, furia, invidia, răzbunarea, teama şi gândurile negre sunt foarte dăunătoare. Permanent, pacienta îşi va păstra o stare psihică foarte bună, cu linişte suflească deplină şi cu multă voinţă şi încredere în vindecare.
În prevenirea şi combaterea insomniei, a stărilor de nervozitate, migrene şi depresii psihice se vor folosi produse naturale evitând preparatele de sinteză chimică (narcotice), ce acţionează ca adevărate otrăvuri. De asemenea, expunerile de durată şi repetate ale sânului la soare şi la diferite categorii de raze (ultraviolete, Roentgen, radioactive) pot declanşa sau accentua boala canceroasă. Se recomandă multă mişcare, plimbări în aer curat pentru a asigura necesarul de oxigen la nivelul tuturor celulelor organismului.
Se consideră pe deplin posibilă vindecarea cancerului mamar dacă pacienta tratează boala la timp, cu un regim corect de viaţă şi de alimentaţie, fără tutun, alcooluri şi unele medicamente de sinteză chimică, posibile generatoare de cancere.