Repertoriul localităţilor transilvane, lansat la Cluj-Napoca
Aula „Nicolae Ivan“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit ieri, 26 februarie, un eveniment cultural şi academic de excepţie. Lucrarea în două volume a istoricului Nicolae Stoicescu, intitulată „Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor medievale din Transilvania“, a fost lansată şi prezentată publicului clujean.
Lansarea celor două volume ale monumentalei lucrări a fost o manifestare de înaltă ţinută academică, dar şi un moment de suflet, pentru că a avut în prim-plan evocarea personalităţii marelui istoric Nicolae Stoicescu, cel care a trecut la Domnul înainte de a finaliza repertoriul dedicat localităţilor şi monumentelor din Transilvania medievală, după ce reuşise publicarea celor două lucrări similare pentru Muntenia şi Moldova. Prin bunăvoinţa soţiei regretatului istoric, doamna Lidia Popiţa-Stoicescu, manuscrisele au fost oferite Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi părintelui profesor Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească“ din Şcheii Braşovului, pentru a se finaliza munca enormă a lui Nicolae Stoicescu şi pentru a fi publicate.
Lucrarea apărută în 2012 la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului a fost receptată încă de la primele lansări ca o inegalabilă şi unică enciclopedie a localităţilor şi monumentelor medievale din Transilvania, prin sursele de cercetare din arhivele străine şi bibliografia inedită.
Lansarea de la Cluj-Napoca evidenţiază importanţa acestei lucrări şi locul ei aparte în rândul volumelor istorice transilvane. Prezenţa numeroasă a preoţilor, profesorilor, intelectualilor şi studenţilor clujeni la evenimentul de ieri a demonstrat maximul interes pentru un asemenea instrument de lucru şi de informare asupra istoriei transilvane.
La eveniment, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, au participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Senatului universitar, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, pr. prof. dr. Vasile Oltean, Lidia Popiţa-Stoicescu şi consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Bogdan Ivanov.
„O ceremonie de reconstituire a trecutului“
În deschiderea evenimentului, IPS Mitropolit Andrei a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru bunăvoinţa de a veni la Cluj-Napoca şi de a oferi mediului academic şi cultural de aici posibilitatea de a primi o lucrare istorică de excepţie.
„Pentru facultatea noastră este un eveniment sensibil, şi de natură ştiinţifică, dar şi de natură emoţională. Autorul celor două volume, pe lângă faptul că a fost un mare istoric şi un om de cultură, în momentul când lucrurile au luat o întorsătură pozitivă în ţara noastră a pus umărul la reorganizarea instituţiilor de învăţământ teologic, prin funcţia sa de ministru al Cultelor“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
A urmat cuvântul IPS Mitropolit Laurenţiu, care a mulţumit gazdelor pentru primire şi tuturor participanţilor pentru interesul arătat faţă de o lucrare istorică atât de importantă.
„Dacă Îl preamărim pe Dumnezeu pentru această realizare de astăzi, mulţumim organizatorilor pentru că au acceptat solicitarea doamnei Lidia Popiţa-Stoicescu de a aduce această carte la Cluj, pentru că este a noastră, a tuturor ardelenilor şi constituie un element fundamental în menţinerea conştiinţei de neam“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
În prelegerea sa, academicianul Ioan Aurel Pop a elogiat personalitatea marelui istoric Nicolae Stoicescu.
„Istoricul Nicolae Stoicescu, chiar şi atunci când a fost înalt demnitar de Stat, ministru şi ambasador, a ştiut cum să distingă adevărul de fals. A lucrat în continuare pe tărâmul cercetării istorice, a făcut istorie autentică şi a cinstit meseria de istoric. Nicolae Stoicescu a oficiat o ceremonie de reconstituire a trecutului, deoarece a făcut dintr-o meserie o misiune. Lucrarea de faţă îl onorează postum şi ne înnobilează pe noi, nevrednicii urmaşi. Podoaba ei vine, desigur, din truda autorului, din lacrimile celui care n-a încheiat-o aşa cum ar fi vrut“, a spus rectorul Ioan Aurel Pop.
Prezentarea cărţii a fost făcută de pr. prof. dr. Vasile Oltean, care a amintit eforturile de a transpune manuscrisele autorului şi de a completa informaţiile.
Nu în cele din urmă a vorbit clujenilor şi Lidia Popiţa-Stoicescu.
„Mă bucur că privirile tinere nu se întorc de la istoria noastră. Soţul meu avea o durere pe care şi-o exprima mereu, şi anume că tinerii care vin după noi nu mai au plăcerea să adune trei noduri dintr-un document găsit undeva şi să le lipească la o lucrare. Documentul trebuie simţit cu ochii şi din ochi trece direct în suflet, spunea mereu soţul meu. Marea tristeţe cu care a plecat a fost editarea acestei lucrări, dar acum sunt sigură că se bucură de acolo, de sus“, a spus Lidia Popiţa-Stoicescu.