Reprezentanţi din toată lumea discută la Arad despre Teologia Dogmatică astăzi
▲ Simpozionul Internaţional de Teologie Dogmatică Ortodoxă a continuat ieri, 12 iunie, în Aula „Dr. Ilarion V. Felea“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad ▲ Astăzi este ultima zi rezervată discuţiilor şi elaborării unui document final ▲ Simpozionul se desfăşoară sub genericul „Tradiţie şi dogmă - ce fel de Teologie Dogmatică propunem pentru vremea de azi?“ ▲
În a doua şedinţă a primei zile, joi 11 iunie, au vorbit şi alţi participanţi, printre care prof. dr. Peter Bouteneff de la Seminarul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir“ din New York - USA, cu lucrarea „Evoluţia versus Creaţie? O exegeză ortodoxă a capitolelor 1-3 din Facere“. A urmat prof. dr. Despina Prassas de la Colegiul Provicence - USA, care a vorbit despre teologia Sfântului Ioan Gură de Aur. Despre teologul român, pr. Dumitru Stăniloae, a vorbit pr. dr. Ştefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, punând accent pe relaţia dintre dogmă şi teologie la acesta: „Dogma este definită la părintele Stăniloae nu numai din perspectivă personalistă şi dinamică, ci şi prin raportare la conţinutul infinit al persoanei lui Hristos sau al persoanelor Preasfintei Treimi. Pe această cale dogma însăşi are un conţinut infinit, ceea ce implică necesitatea adâncirii ei continue sau a explicării ei interminabile prin teologie. Iar cea care face această lucrare de explicare este Biserica, în calitate de subiect al teologiei“, a mai spus pr. Ştefan Buchiu.
A susţinut o temă interesantă şi incitantă despre rolul Occidentului în Teologia Ortodoxă contemporană şi dr. Aristotle Papanikolaou, profesor la Centrul Teologic Lincoln al Universităţii Fordham din USA, iar teologul libanez, dr. Fadi Georgi, profesor al Facultăţii de Teologie din Balamand, a susţinut că învăţătura Sfântului Grigorie Palama este cheia învăţării teologiei dogmatice astăzi.
O viziune generală şi unificatoare a Teologiei Dogmatice
Ieri, în cea de a doua zi a Simpozionului Internaţional de Teologie Dogmatică, s-au abordat alte teme. Astfel, prof. Svetoslav Ribolov, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia, Bulgaria, a prezentat o conferinţă intitulată „Teologia Dogmatică în Bulgaria în veacul al XX-lea“. Pr. prof. dr. Valer Bel, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a prezentat tema „Revelaţie, Tradiţie, Dogmă şi interpretarea lor în viaţa şi misiunea Bisericii“, susţinând că „Revelaţia, ca acţiune de dobândire a lui Dumnezeu la om, se transmite prin Tradiţie. În Tradiţie, Revelaţia culminată în Iisus Hristos este activă şi împărtăşeşte harul şi viaţa lui Hristos creştinilor. Dogma protejează adevărul de credinţă al Revelaţiei în decursul generaţiilor din istorie şi prin aceasta stimulează împărtăşirea harului şi vieţii lui Hristos credincioşilor sau viaţa creştină autentică“, a spus pr. Valer Bel.
Următoarele comunicări ştiinţifice au fost ale pr. Adrian Neculcea, de la Facultatea de Teologie din Constanţa, care a prezentat subiectul „Revelaţie şi profesionalism“, prof. dr. Pyotr Mihailov, de la Universitatea Umanistă Ortodoxă „Sfântul Tihon“ din Moscova - Rusia, care a prezentat lucrarea „Predica euharistică astăzi“, prof. dr. Alexey Fokin, de la Institutul Filosofic din Moscova, Rusia, care a prezentat tema „Diferite abordări dogmatice cu privire la originile sufletului uman“, pr. prof. dr. Dumitru Megeheşan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, prezentând referatul „Dimensiunea pnevmatologică a Sfintei Tradiţii într-un context eclesiologic“, prof. dr. Daniel Munteanu, de la Facultatea de Teologie din Erlangen - Germania, care a prezentat lucrarea „Dogmă şi cultură. Contribuţia principală a Ortodoxiei la teologia publică“ şi pr. prof. dr. Vasile Citirigă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, prezentând referatul cu tema „Teologia Dogmatică Ortodoxă - expresie a experienţei eclesial-liturgice“.
În partea a doua a zilei, începând cu orele 16:00, s-a desfăşurat ultima şedinţă a zilei. Au vorbit pr. conf. dr. Nicolae Moşoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care a susţinut referatul „Către o înţelegere mai adâncă a rânduielii Tainei Sfântului Botez“, şi pr. asist. dr. Nicolae Răzvan Stan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, care a prezentat lucrarea „Relaţia, între doctrină şi spiritualitate, în gândirea părintelui Stăniloae“. Pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Teologilor Dogmatişti Ortodocşi, a prezentat referatul „Natura eclesiologic-soteriologică a dogmei în Tradiţia Ortodoxă“, iar dr. Cristinel Ioja, conferenţiar al aceleiaşi facultăţi, care este şi organizatoare, a susţinut lucrarea „Interdisciplinaritatea dogmei. Mărturia credinţei Bisericii într-un context postmodern“. „Am avut o paletă variată a temelor abordate, toate înscriindu-se în acea viziune generală şi într-un fel unificatoare a teologiei dogmatice, prin care participanţii vor putea să înţeleagă şi mai bine responsabilităţile, exigenţele şi perspectivele pe care această frumoasă, fundamentală disciplină a teologiei, care este Dogmatica, le reprezintă pentru noi toţi“, ne-a declarat pr. Ioan Tulcan, organizatorul Simpozionului Internaţional de Teologie Dogmatică Ortodoxă.