Resfinţirea Altarului Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Decembrie 2021

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhi­episcopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Episcopiei Devei şi Hune­doarei, a resfinţit Sfânta Masă din Altarul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului.

La istoricul lăcaş de cult au fost efectuate mai multe lucrări de restaurare, Sfânta Masă fiind refăcută. Slujba de resfinţire a avut loc în Duminica a 28-a după Rusalii. Ierarhul a târnosit biserica cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, iar apoi a săvârşit rânduiala de sfinţire a Mesei Sfântului Altar. După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Braşov.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, explicând credincioşilor învăţăturile Pildei celor poftiţi la cină.

„Sluga Stăpânului i-a spus Acestuia că i-a adunat pe toţi şi încă mai este loc. Deci, vedeţi cât de mare este dragostea lui Dumnezeu? I-a adunat pe toţi la cină, nu doar pe cei chemaţi, de aceea l-a trimis pe slujitor să meargă mai departe, pe drumuri, la garduri. (...) Iată, în duminica aceasta trebuie să ne punem o întrebare fiecare dintre noi şi să alegem: vrem să fim şi noi între cei care răspund chemării?”, a spus ierarhul.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a mulţumit preoţilor de la biserica din Şcheii Braşovului, pr. Vasile Filip Prodea şi pr. Valentin Ionuţ Moşoiu, autorităţilor locale şi celor care au sprijinit lucrările de restaurare. Ierarhul a oferit distincţia „Crucea Şaguniană~ pentru laici inspectorului şcolar general al judeţului Braşov, prof. Ovidiu Florin Tripșa, lui Mircea Paraschiv, Eugen Ștefan Târnovan, Răzvan Constantin Neamțu și Eleonorei Ion. Au fost oferite acte de cinstire celor două parohii de la biserica din Şcheii Braşovului şi mai multor binefăcători.

Au urmat dezvelirea unui bust al Mitropolitului Andrei Şaguna şi inaugurarea aleii personalităţilor care au marcat viaţa culturală şi spirituală a Braşovului, amplasate în curtea bisericii. Iniţiativa a aparţinut comunităţii bisericii şi Colegiului de Onoare al Braşovului. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.