Resfinţirea bisericii şi binecuvântarea capelei mortuare din Tiha Bârgăului, Bistriţa-Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 17 Octombrie 2023

În Duminica a 21-a după Rusalii, 15 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfinţit biserica parohială și a binecuvântat capela mortuară din Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud.

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost edificată între anii 1852 și 1857, iar în ultimii trei ani lăcaşul de cult a fost înfrumusețat și restaurat la interior și exterior. Părintele Mitropolit Andrei a sfințit cu această ocazie şi noul Altar de vară din curtea bisericii parohiale și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Pornind de la Pilda semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți la misiune creștină eficientă. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretele de muzică populară Teodora Tomoroga, surorile Maria și Andreea Pavelean, Cristina Bugnar, Diana Ioana Hângănuț și Andreea Podișor au cântat mai multe pricesne.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei 18 ani de slujire sacerdotală, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Liviu Adrian Tomoroga „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a mitropoliei, iar lui Adrian Gâvan i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Au mai primit distincţii primarul comunei Tiha Bârgăului, ing. Vasile Șut, preoteasa Voichița Tomoroga și numeroşi alţi binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit, apoi, capela mortuară din localitate, ridicată pe un teren pus la dispoziție de Parohia Tiha Bârgăului, iar investițiile au fost suportate de primărie.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai autorităților și numeroși credincioși, unii dintre ei îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului.