Responsabilitate și implicare socială în comunități sărace
Spre sfârșitul perioadei stării de urgență, Biserica Ortodoxă Română a acordat ajutoare persoanelor vulnerabile în valoare de 1.767.365 de lei, contribuția la diminuarea efectelor pandemiei ajungând la un total de 18.917.028 de lei. Voluntarii Bisericii s-au deplasat în comunități sărace din mediul rural pentru a duce ajutoare, iar o preocupare deosebită este acum sprijinirea elevilor săraci pentru a putea participa la învățământul on-line.
De la decretarea stării de urgenţă, acţiunile voluntarilor în cadrul proiectului social-filantropic „Caravana bucuriei” au vizat ajutorarea cu alimente şi alte produse de strictă necesitate a peste 1.000 de familii din 47 de localităţi din judeţele Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa şi Brăila. Ele vor continua şi în viitor, următorul judeţ vizat fiind Galaţi.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pe lângă cei 30 de preoţi din eparhie care primesc ajutor financiar permanent pentru achitarea taxelor salariale către bugetul de stat, prin înfrăţirea cu alte parohii, încă 15 preoţi din zone defavorizate, unii dintre ei având mulţi copii, au fost ajutaţi din Fondul „Păstorul cel Bun şi Milostiv”, constituit din donaţia salariului integral al chiriarhului Dunării de Jos pe ultimele două luni, la care s-a adăugat suma oferită de Casa de Ajutor Reciproc a clerului şi Protoieria Tecuci.
De asemenea, parohiile au continuat sprijinirea persoanelor nevoiaşe prin oferirea de ajutoare materiale care au constat în alimente neperisabile, produse de igienă şi medicamente, dar şi susţinere spirituală, prin vizite pastorale şi oferirea de cărţi de zidire sufletească. În cadrul unei astfel de acţiuni, marţi, 12 mai, în Parohia „Eremia Grigorescu”, județul Galați, preotul paroh şi voluntarii au oferit mai multor persoane vârstnice şi bolnave din comunitatea parohială alimente şi alte produse în valoare de 600 de lei.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Parohia Gimbășani, județul Ialomița, din Protopopiatul Slobozia, a continuat activitatea filantropică în cadrul programului „Iubirea și bunătatea nu stau acasă”, reușind să sprijine numeroase familii devaforizate, bătrâni aflați în izolare și autoizolare din cauza pandemiei de COVID-19. Ajutoarele au constat în pachete cu alimente de strictă necesitate și produse igienico-sanitare, implicând în acest efort numeroși parteneri sociali, voluntari, precum și membrii din Comitetul parohial. Parohia Maia Catargi, județul Ialomița, cu sprijinul financiar al unor filantropi, a oferit echipamente electronice conectate permanent la internet mai multor elevi cu posibilităţi materiale modeste pentru continuarea studiilor în mediul on-line.