Restaurarea a două biserici monumente istorice din Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 24 Iulie 2020

Au început de curând lucrările de restaurare la două biserici istorice din Episcopia Caransebeșului. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa Română și biserica din Parohia Ersig, judeţul Caraș-Severin, vor fi renovate și înfrumuseţate, mărturisind peste timp credinţa și specificul zonelor în care se află. Cu ocazia începutului amplelor lucrări, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit, la 16 iulie 2020, o slujbă de binecuvântare atât la Bocșa, cât și la Ersig, în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Direcţiei de Cultură din Caraș-Severin, a echipei de implementare, a constructorilor și a credincioșilor din cele două parohii.

Restaurarea acestor două biserici monumente istorice este posibilă prin proiectul de finanţare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban și conservarea, protecţia și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. 

La Bocșa, proiectul are ca scop creșterea atractivităţii obiectivului de patrimoniu prin repararea zonelor degradate de tencuială de la pereţii exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare din PVC a ferestrelor, cu tâmplărie din lemn/ lemn stratificat, păstrând aceleaşi caracteristici de detaliu cu ale tâmplăriei originare. De asemenea, se vor amenaja spaţiile verzi, va fi introdus iluminatul arhitectural exterior, se vor realiza o hidroizo­lație perimetrală la exteriorul fundaţiilor pereţilor şi un sistem de drenaj exterior al apelor meteorice şi se va amenaja o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 4.744.755,17 lei, iar valoarea totală a acestuia este de 4.841.705,91 lei. 

Biserica având hramul „Sfântul Nicolae”, monument istoric de categoria B, a fost zidită în anul 1750 din piatră și cărămidă. În statistica Eparhiei Caransebeșului din 1757, Bocșa Română figurează astfel: biserică de piatră, hramul „Sfântul Nicolae”, începută sub Episcopul Isaia și sfârșită sub Ioan Gheorghevici în 1750, sau, după alte menţiuni, în 1795, executată în stilul baroc. Biserica este acoperită cu ţiglă, turnul actual din cărămidă, acoperit cu tablă galvanizată, a fost construit în 1911, pictura exterioară oferindu-i originalitatea arhitecturală, adesea fiind numită „Voroneţul Banatului”.

La Ersig se vor efectua lucrări de subzidire și drenaj, înlocuirea șindrilei, restaurarea picturii pe lemn și a iconostasului, realizarea unui sistem de încălzire interioară, refacerea pardoselei, introducerea în circuitul turistic și promovarea turistică a obiectivului restaurat. Valoarea totală a proiectului este de 3.853.222,48 lei, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3.799.988,13 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR - 3.229.989,91 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional - 569.998,22 lei. 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în anul 1713 pe ruinele unei biserici mai vechi. Istoricul Ioachim Miloia arată în 1931 că locașul (13 m x 5,70 m) este format „dintr-un corp de bârne, astăzi acoperit cu mortar, având un mic cerdac sprijinit pe stâlpi de lemn”. Pereţii exteriori sunt tencuiți cu lipitură de pământ, iar acoperişul este de şindrilă, turnul e în stil baroc vienez, cu o înălţime de aproximativ 5 metri.

„Ne-am rugat ca aceste biserici să fie consolidate și restaurate în timpul cel mai scurt, astfel încât, nu după multă vreme, să ne reunim în jurul acestor mirese ale lui Hristos ca să le sfinţim și să le binecuvântăm. Dumnezeu să-i ocrotească și să-i întărească pe lucrătorii de la aceste două șantiere și Maica Domnului să-i acopere cu al său acoperământ, pentru că avem nevoie de ajutor în aceste lucrări de consolidare și restaurare a bisericilor noastre. Foarte mulţi credincioși au venit să se roage astăzi împreună cu noi pentru buna desfășurare a șantierului și pentru bunul mers al lucrărilor. Așadar, credincioșii s-au dovedit receptivi și credem că Dumnezeu va binecuvânta cele două șantiere și vom fi din nou împreună în marea familie euharistică la sfinţirea acestor două obiective care în­frumuseţează harta judeţului Caraș-Severin, respectiv E­pis­copia Caransebeșului”, a subliniat Prea­sfinţitul Părinte Episcop Lucian. 

Lucrările de restaurare sunt executate de firma de construcţii „Rustic” din Baia Mare, o firmă cu experienţă de aproximativ 28 de ani în reabilitare și restaurare de monumente istorice, cu peste 50 de biserici monumente istorice restaurate în toată Europa. Perioada de implementare a proiectului este de 29 de luni, în perioada 27.12.2018 - 30.04.2021.