Restaurarea bisericii de lemn de la Căpăt, județul Timiș

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 03 Septembrie 2020

De curând, a început inter­venția în regim de urgență la biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Căpăt, Protopopiatul Lugoj, județul Timiș. Pentru restaurarea acestui locaș de cult, Institutul Național al Patrimoniului (INP) a alocat suma de 114.000 de lei, fonduri nerambursabile, la care se adaugă și contribuția financiară a Arhiepiscopiei Timișoarei. Prima întâlnire în vederea demarării proiectului a avut loc în comunitatea din Căpăt, în data de 28 august 2020, în curtea bisericii parohiale. La această întrevedere au participat echipa de implementare a proiectului, alături de preotul paroh Pavel Popa, primarul comunei Racovița, Nicolae Dănuț Negru, și credincioși ai acestei comunități, pentru a fi informați cum ar putea sprijini pe viitor această inițiativă a Arhiepiscopiei Timișoarei. Din partea Centrului eparhial a participat diac. ing. Timotei Anișorac, consilier în cadrul Sectorului patrimoniu și construcții bisericești al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Lucrările de restaurare în regim de urgență a bisericii vor consta în acoperirea cu un eșafodaj de protecție (pe structură de lemn) pentru a stopa infiltrațiile prin șarpanta degradată asupra picturii interioare; la această biserică de lemn încă se poate observa pictura originală, pe lemn, veche de două secole, care va intra și ea în cadrul proiectului de restaurare. 

Obiectivul acestei intervenţii îl constituie protejarea bisericii cu ajutorul eșafodajului, neinvaziv și reversibil, ce nu va afecta și nici atinge în vreun fel monumentul. După finalizarea lucrărilor, acest eșafodaj, proiectat de prof. dr. ing. Marius Moșoarcă de la Facultatea de Construcții din Timișoara, se va putea monta la alte biserici de lemn care își așteaptă rândul pentru a fi restaurate și reintegrate în circuitul liturgic. 

Biserica din Căpăt a fost construită în 1736 și are planul dreptunghiular cu absidă semicirculară și turn mic de pronaos. Picturile murale sunt realizate în 1778 și au fost recondiționate în 1910. Preocuparea Arhiepiscopiei Timi­șoa­rei pentru restaurarea bisericilor de lemn din patrimoniul eparhiei a început în urmă cu mai bine de zece ani, ceea ce arată grija ierarhilor noștri pentru salvarea, conservarea și restaurarea acestor adevărate comori bănă­țene.