Restricții potrivit scenariului roșu, în București

Data: 21 Octombrie 2020

Ca urmare a faptului că incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, în Bucureşti au intrat ieri în vigoare măsuri care privesc activitatea didactică, funcționarea restaurantelor, a cinematografelor și a sălilor de spectacole. Școlile din Capitală au trecut în scenariul roșu, cu ore desfășurate exclusiv on-line, fiind deschise în continuare doar creşele şi unitățile tip afterschool.

Începând de ieri, activitatea didactică faţă în faţă în unităţile de învăţământ din Capitală este suspendată, iar masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, atât în interior, cât și în aer liber, a hotărât Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). De asemenea, „a fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole. (...) A fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor - doar pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Mariana Stancu-Ţipişcă, potrivit Agerpres. Hotărârea CMBSU vizează instituţiile de învăţământ de stat şi private din Capitală, dar nu și creşele şi afterschool-urile, care vor funcționa în continuare. În ceea ce privește învățământul superior, în conformitate cu principiul autonomiei universitare, decizia privind modul de desfăşurare a activităţii în universităţi va fi luată de Senatul acestora.

Măsurile instituite în București au la bază H.G. nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și constatarea depășirii, duminică, a limitei de 3 la mie a ratei cumulate de infectare cu noul coronavirus pe ultimele 14 zile. Restricțiile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, după care vor fi reevaluate. Rata incidenţei cazurilor de COVID-19 în București calculată pe ultimele 14 zile a fost duminică de 3,02 la mie, iar luni de 3,19 la mie, a afirmat Stancu-Ţipişcă. Pe de altă parte, ministrul educaţiei, Monica Anisie, întrebată despre posibilitatea ca în acest an şcolar cursurile să se desfăşoare exclusiv on-line, a declarat că cei implicaţi în procesul educaţional trebuie să fie pregătiţi pentru ca predarea on-line să dureze „atât timp cât e necesar”.

„Dacă din punct de vedere epidemiologic există vreun risc, acest lucru trebuie să ni-l spună reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a nu pune în pericol nici elevii, nici cadrele didactice. În situaţia respectivă, trebuie să ne pregătim pentru a preda în sistem on-line atât timp cât este necesar”, a afirmat Anisie la un post tv. Ministrul a menţionat că toţi elevii din Bucureşti care au solicitat dispozitive electronice au primit echipamente, în acest sens fiind distribuite 8.057 de tablete.

(Cristina Zamfirescu)