„Reţea interregională de centre educaţionale“

Un articol de: Valentin Birău - 31 Octombrie 2013
Miercuri, 30 octombrie, la Timişoara a avut loc o şedinţă de lucru cu echipa de management şi experţi din cele cinci centre educaţionale ale Arhiepiscopiei Timişoarei. Întâlnirea a vizat reluarea activităţii din centrele deschise la Timişoara, Lugoj, Făget, Deta şi Sânnicolau Mare în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale“, începând cu luna noiembrie. 
 
Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, în sala de festivităţi a Centrului eparhial. 
 
În judeţul Timiş, 125 de copii vor beneficia de serviciile oferite în cadrul acestui proiect, implementat de  Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Reghin.
 
„Suntem pregătiţi a relua activităţile cu copiii şi asistenţa oferită cu responsabilitate şi bucurie de către Arhiepiscopia Timişoarei, în calitate de partener în cadrul acestui amplu proiect strategic numit «Reţea interregională de centre educaţionale». Suntem încrezători că reluarea activităţilor nu va face decât să aducă un plus de bine şi aşteptările copiilor şi ale acestor familii să fie împlinite. În ultimii ani, Arhiepiscopia Timişoarei, alături de alte instituţii abilitate din judeţul nostru, a răspuns nevoilor combaterii fenomenului abandonului şcolar în rândul elevilor cu o situaţie socială specială. Gândim că grija Bisericii trebuie să fie şi pentru acele categorii de copii pentru care sprijinul în familie este atât cât se poate, iar comunitatea prin serviciile pe care le oferă nu împlineşte toate nevoile lor. Arhiepiscopia Timişoarei împreună cu aceşti parteneri vin ca printr-un efort comun să păstreze copiii în şcoală, iar acest efort trebuie să înţelegem că este unul complex şi de durată, iar rezultatele înseamnă copii mai responsabili pentru viitorul nostru, dornici de bine şi mai bucuroşi de educaţie“, a declarat pr. Cristian Pavel, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei.
 
Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale“ este cofinanţat din Fondul Social European prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), „Investeşte în oameni“, şi are ca obiectiv principal prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 500 de elevi din regiunile Centru şi Vest, prin crearea unei reţele de centre educaţionale.