Reţete de post

Un articol de: Iuliana Niţă - 14 Aprilie 2009

Salată de broccoli şi conopidă

 

 

 

Ingrediente: 5 bucheţele de broccoli, 5 bucheţele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 ceaşcă mazăre, 1 lingură suc de lămâie, 1 linguriţă miere de albine, sare, piper.

 

 

Preparare: Bucheţelele de broccoli şi conopidă se fierb într-o oală cu apă şi sare timp de 3 minute. Se scot din apă fiartă, se pun sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Între timp se prepară un sos pentru salată din miere, sare, piper, lămâie, migdale şi ceapă, care se amestecă cu bucheţelele de broccoli şi conopidă scurse de apă.

 

 

 

 

Despre broccoli

 

 

 

 

Broccoli a fost cultivat încă din Antichitate de etrusci, iar comerţul cu celelalte popoare a făcut ca această plantă să fie cultivată şi de greci, fenicieni, sicilieni, corsicani. Fermierii romani numeau broccoli „cele cinci degete ale lui Jupiter“.

 

 

Catherina de Medici a fost cea care a dus broccoli în Franţa. În Statele Unite, această plantă a fost cultivă de preşedintele american Thomas Jefferson, numit şi „preşedintele fermier“.

 

 

Broccoli se poate folosi crud la salate sau se fierbe la aburi pentru a pregăti mâncăruri scăzute, supe cremă sau sosuri. Datorită formei sale, a fost asociat deseori cu conopida.

 

 

 

 

Cartofi cu roşii la cuptor

 

 

 

 

Ingrediente: 1 kg de cartofi, 1 kg de roşii, 2 linguri de apă, 1 legătură de busuioc, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper, 5 căţei de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar.

 

 

Preparare: Cartofii se curăţă de coajă şi se taie rondele. Înainte de a fi aşezaţi în tavă, se sărează şi se piperează. În tavă se pun 2 linguri de ulei, apoi se aşază rondelele de cartofi. Deasupra se toarnă 2 linguri se apă, pătrunjel şi mărar tocat. Tava se introduce la cuptor pentru 30 de minute.

 

 

Roşiile se taie în două şi se a aşază într-o tigaie, cu o lingură de ulei, să se coacă timp de 5 minute. Se scot din tigaie, se presară cu pătrunjel şi busuioc, puţin ulei se măsline şi sunt gata.

 

 

Într-o tavă de iena se aşază un strat de cartofi, apoi un strat de roşii, până se termină toţi cartofii şi toate roşiile. Se serveşte cu salată verde.

 

 

 

 

Cartoful în bucătăriile lumii

 

 

 

 

Cuvântul românesc „cartof“ vine din limbile slave: bulgară- (kartof), rusă - (kartofel), ucraineană - (kartóplja).

 

 

Cartofii sunt pregătiţi în diverse moduri: întregi la cuptori, prăjiţi rondele cu sau fără coajă, tăiaţi felii subţiri şi prăjiţi, fierţi sau la abur. Din cartofi se pregăteşte piure de cartofi, care se amestecă cu unt, sare, piper, brânză, lapte şi smântână, sau se fac plăcinte sau găluşti.

 

 

În Peru sunt aproape 3.000 de varietăţi de mâncare care au la bază cartoful. Cel mai renumit fel de mâncare este „papa rellena“, cartof umplut cu legume şi carne şi servit cu garnitură de orez.

 

 

În Ecuador, din cartof se prepară o supă fină cu brânză.

 

 

În Europa Estică şi Nordică, cartofii noi reprezintă o delicatesă, aceştia fiind fierţi întregi, cu coajă, şi serviţi cu pătrunjel proaspăt tocat.

 

 

În Italia, din cartofi se prepară paste, aşa-numitele „gnocchi“.

 

 

În partea de sud a Europei, cartofii sunt folosiţi la pregătirea găluştelor cu fructe.

 

 

În Europa Vestică se consumă mult cartofii prăjiţi sau cei serviţi în coajă, copţi la cuptor şi tăiaţi la mijloc, peste care se pune o bucăţică de unt.

 

 

În Spania, renumită este „tortilla“, omleta de cartofi şi „patatas bravas“, cartofi prăjiţi în sos tomat iute.