Reţete de post

Data: 24 Martie 2009

Salată de fasole albă cu roşii cherry

 

 

 

Ingrediente

 

 

Salată: 1 cană de fasole albă fiartă, 100 grame roşii cherry, 1 legătură de pătrunjel.

 

 

Sos: 1 linguriţă de ulei de măsline, 4 căţei de usturoi, câteva fire de rozmarin, sare, piper, sucul de la o lămâie.

 

 

Preparare

 

 

Fasolea albă fiartă se amestecă cu roşiile cherry, tăiate în două, şi cu pătrunjelul tocat.

 

 

Sosul se prepară astfel: usturoiul se taie mărunt, după care, într-o tigaie cu ulei de măsline, se călesc usturoiul mărunţit şi rozmarinul. Se adaugă sare şi piper. Se ia mai apoi de pe foc şi se lasă 15 minute la răcit. Amestecaţi apoi sosul cu fasolea fiartă şi roşiile cherry.

 

 

 

 

Pâinea, în ţările lumii

 

 

 

 

Pentru că este foarte uşor de preparat, ieftină şi reprezintă esenţa mâncării, pâinea se asociază în general cu ideea de „mâncare“. Pentru creştini, pâinea reprezintă trupul Mântuitorului şi este un mare păcat ca pâinea să fie aruncată.

 

 

Există multe variaţii ale reţetelor de pâine, cum ar fi: pizza, pâinea ciabatta, baghetele, brioşele, pita, biscuiţii etc.

 

 

În Rusia şi Finlanda pâinea se prepară din secară. Pâinea tradiţională finlandeză are formă de inel şi datorită compoziţiei se poate păstra mai mult timp.

 

 

În Franţa, pâinea este cunoscută ca pain de mie şi se foloseşte drept pâine prăjită. Foarte populare sunt baghetele. Francezii mai consumă pâinea cu alune sau cu mac.

 

 

În Italia, pâinea este preparată din ulei de măsline, unt, făină şi drojdie. Focaccia este un tip de pâine preparată cu ulei de măsline şi ierburi şi presărată cu brânză sau umplută cu carne sau legume.

 

 

În Anglia, prăjitura stottie este, de fapt, un tip aparte de pâine.

 

 

În Spania există mai mult de 300 de varietăţi de pâine. Totuşi, nemţii sunt cei care spun că ei au cea mai mare varietate de tipuri de pâine din întreaga lume, mai mult de 1.000 de tipuri. (Iuliana NIŢĂ)