Reţete naturiste pentru litiaza biliară
Coada-şoricelului:
INFUZIE: din două linguri de flori uscate şi mărunţite peste care se toarnă 500 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se îndulceşte după gust şi se bea toată cantitatea pe parcursul unei zile, prin înghiţituri rare. Ceapă: MACERAT: dintr-o ceapă mare care se taie mărunt, se adaugă 4 linguri de ulei de floarea-soarelui şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Se beau câte 3 linguriţe pe zi. Asmăţui: INFUZIE: dintr-o linguriţă de frunze uscate sau seminţe peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze, acoperit, 15-20 de minute, se strecoară, se îndulceşte moderat şi se beau 2 căni pe zi. Brusture: DECOCT: din 2-3 linguri cu pulbere de rădăcini uscate şi măcinate la 1 litru de apă clocotită; se continuă fierberea timp de 10 minute, la foc redus, se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 15 minute, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se bea întreaga cantitate, călduţă, fracţionată în cursul zilei, ultima doză fiind seara, înainte de culcare, având efecte în reducerea dimensiunii calculilor. Albăstrele: INFUZIE: dintr-o linguriţă de flori uscate şi mărunţite peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 5 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Rostopască: INFUZIE: dintr-o jumătate de linguriţă de pulbere din plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se bea câte o lingură la intervale de 3 ore. Hrean: INFUZIE: din 15-30 g de rădăcini tăiate şi rase, peste care se toarnă 1 litru de apă clocotită; se lasă la macerat 12 ore, se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, între mese. MACERAT ÎN VIN: din 20-30 g de rădăcini rase puse în 250 ml de vin; se lasă la macerat 8-10 zile, se filtrează şi se beau 1-2 păhărele pe zi. Anghinare: DECOCT: din 80 g frunze uscate la 1 litru de apă rece; se fierbe 1-0 minute, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se beau 3 ceşti pe zi. Coada-calului: DECOCT: dintr-o lingură de herba, uscată şi mărunţită, pusă la înmuiat timp de 2 ore în 250 ml de apă rece; se fierbe timp de 12-3 minute, se infuzează 5 minute, se strecoară şi se beau 3-4 ceşcuţe pe zi, înainte de mesele principale. Lemn dulce: INFUZIE: dintr-o linguriţă de pulbere de rădăcini uscate şi măcinate peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze, acoperit, 15 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri pe zi. Iederă: MACERAT: din 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită în 500 ml de vin alb. Se lasă la macerat 24 de ore, se strecoară şi se bea câte o linguriţă de 3 ori pe zi, după mesele principale. Pojarniţă: ULEI DIN HERBA PROASPĂTĂ: se umple un borcan cu plantă proaspătă, bine îndesată, peste care se toarnă ulei de floarea-soarelui sau de măsline; se ţine la soare 2-3 săptămâni, se strecoară şi se beau câte 3 linguriţe de ulei roşu de 3 ori pe zi, înainte de mese. (Otilia Bălinişteanu)