Reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor NATO la București
Săptămâna viitoare va avea loc la București prima reuniune aliată de nivel înalt găzduită de România după Summitul NATO din 2008. Este, totodată, primul eveniment NATO care are loc într-un stat de pe Flancul estic al Alianţei, după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Ministeriala NATO din 29 şi 30 noiembrie de la Bucureşti este „o reuniune foarte relevantă, care confirmă rolul şi profilul României în Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.
La Reuniunea de la Bucureşti, pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre NATO, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, vor mai participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.
În pregătirea reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, au avut, joi, o convorbire telefonică în care au discutat despre agenda summitului şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştri. Stoltenberg va sosi luni în România.
Potrivit purtătorului de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, „situaţia din Ucraina, dar şi situaţia globală din regiunea Mării Negre, îngrijorările legate de securitate din întreaga regiune euroatlantică vor fi priorităţile agendei de la Bucureşti”. Ea a adăugat că este pentru prima dată în istorie când Republica Moldova este invitată în acest format. „Sprijinul pentru Republica Moldova este în mare legat de partea de instituţii de apărare şi forţe armate. (…) Este un parteneriat care depinde de cererile partenerului, aici, Republica Moldova. Nu este ceva ce noi, NATO, impunem. Tot ce facem este adaptat la partenerii noştri, la cerinţele lor”, a explicat Lungescu, citată de Agerpres.
Potrivit unor oficiali NATO, în prima zi a reuniunii, pe 29 noiembrie, va fi organizată o sesiune dedicată situației din Ucraina, urmată de o cină informală, unde este invitat ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.
Pe 30 noiembrie este programată o discuţie a miniştrilor aliaţi cu reprezentanţii Finlandei şi Suediei. De asemenea, va exista o sesiune dedicată Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Moldovei, o ocazie pentru ţări aliate să facă angajamente suplimentare faţă de aceste țări.
Bucureştiul va găzdui, pe 28 şi 29 noiembrie, și o întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor din grupul G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA), care vor aborda „modalităţi de a susţine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării cu energie”, a scris pe Twitter ministrul german de externe Annalena Baerbock. (C. Z.)