Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 10 Octombrie 2019

- Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a deplâns, marți, dezinteresul so­cietății românești, grăbită și preocupată de interese trecă­toare, față de trecut și de marile sale personalități, după cum scrie Agerpres. „Ne putem plânge de un anu­mit dezinteres, astăzi, deopotrivă în raport cu trecutul și cu marile personalități ale trecutului. Cine să se mai gândească astăzi, la 200 de ani de la naș­terea lui, la Nicolae Bălcescu? O face Academia Ro­mână. Dar într-o societate româ­neas­că grăbită, preocupată de interese trecătoare și dornică să evite tot mai mult apelul la memoria colectivă, și Bălcescu, și Avram Iancu, și Ko­gălniceanu, și frații Golescu, și Ion Ghica, și Barițiu, și Bărnuțiu rămân îngropați în colbul filelor din trecut”, a afirmat Ioan-Aurel Pop în cadrul sesiunii aniversare dedicate lui Nicolae Bălcescu, organizată, marți, de ­Academia Română.

- 360 de copii din județul Alba beneficiază de Proiectul „Prevenirea abandonului școlar”, anun­ță site-ul Știri pentru viață. În cadrul proiectului coordonat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, copiii primesc zilnic hrană, sprijin în efectuarea temelor, consiliere psihologică și au la dispoziție activități de dezvoltare personală și recreative. „Toți copiii sunt făpturi minunate care ne înfru­musețează viața și ne dau sens. Pentru a-i crește frumos, este necesar să le fim alături în necazurile și greutățile prin care ei trec adesea, să-i ajutăm să le depășească. Mulțumim lui Dumnezeu că acest proiect poate să continue”, a declarat părintele Nicolae Ignat, președin­tele Asocia­ției.

- Zeci de mii de persoane s-au adunat, recent, la Paris pentru a protesta împotriva planului guvernului de a permite femeilor singure procreația asistată, prima reformă socială majoră a țării de când Fran­ța a legalizat că­sătoria homosexuală în 2013, scrie nouvelobs.com. Contestatarii legii consideră că actul normativ pri­vează copiii de exis­tența tatălui, care este atât de necesară, amenințând nucleul tra­dițional al familiei. În plus, legea va da cale liberă și pentru legalizarea ma­melor surogat, inclusiv pentru homosexuali. „Familia, cu o mamă și un tată, este un ecosistem care are nevoie ­de protecție”, a spus Christian ­Ker­sa­biec, partici­pantă la marș, venită din Bretania, denun­țând această nouă societate în care unii se joacă de-a „ucenicul vră­jitor”.