Revista presei
- Revista Historia ne invită la o plimbare „Cu istoria la braț, deasupra Bucureștiului, pe Dealul Mitropoliei”, unul dintre cele mai de seamă puncte istorice care au dăinuit peste veacuri din vechiul București, căpătându-și importanța și datorită semnificației religioase pe care o are ansamblul bisericesc. „Dealul Mitropoliei este alegerea a zeci de mii de credincioși care vin în pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov), mai cu seamă pe 27 octombrie, ziua prăznuirii”, scrie Historia, care în continuare analizează relația între Biserică și monarhie: „Biserica Ortodoxă a reprezentat una dintre cele mai importante instituții pentru monarhia română – Casa Regală având deviza „Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu)”.
- Ziarul Adevărul publică un documentar despre „Biserica Bucur, locul unde s-a născut Bucureştiul”, locaș care „uimeşte şi azi prin simplitate, întruchipând un simbol al identităţii naţionale, dar şi locale”. Bisericuța închinată Sfinţilor Atanasie şi Chiril se află pe o mică movilă, parcă anume construită pentru ea în umbra impunătoarei Mănăstiri Radu Vodă, ctitorită de voievodul Alexandru al II-lea Mircea. „Pe cealaltă parte a drumului se află această biserică mică, inspirată parcă din arhitectura caselor ţărăneşti din Muntenia. Intrarea se face printr-un pridvor cu stâlpi de lemn asemănător prispelor, turla este simplă, iar cupola are forma unei ciuperci. Uşa şi ferestrele prezintă ancadramente din piatră sculptată, aplicate la începutul secolului XX”.
- Din Evenimentul zilei aflăm cum văd românii familia, prin declarațiile lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care spune că „referendumul pentru familie a fost un demers de sanificare morală a societății, care nu a fost validat din cauza manipulării mass-media și a informării necorepunzătoare a românilor”. El a mai subliniat că „BOR a fost doar unul dintre cele 18 culte religioase din România care au sprijinit, în modul cel mai firesc, referendumul democratic pentru «limpezirea definiției constituționale a căsătoriei» (nu pentru «redefinirea familiei», cum mincinos și fără scrupule a ales să repete obsesiv o parte a presei din România). Rațiunile pentru care acel referendum trebuia sprijinit și validat erau și rămân cele mai consistente și firești cu putință”.