Revista presei

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 22 Noiembrie 2019

- Majoritatea publicațiilor, printre care Libertatea, scriu despre prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului, Intrarea în biserică a Maicii Domnului, când se celebrează momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii ei, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Ziarul amintește că, în popor, sărbătoarea se numește Vovidenia, că în această zi este dezlegare la pește și că, potrivit tradiției, sărbătoarea atrage sporul și sănătatea credincioșilor.

- Romanian Global News ne anunță că patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit prima mănăstire românească din Portugalia, situată în localitatea Aldeia de Santa Margarida. Hramul așezământului monahal este „Adormirea Maicii Domnului”. Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei și Arhiereul-vicar Teofil de Iberia au oficiat slujba de sfințire a locașului de cult. La eveniment a fost prezentă și ambasadoarea României în Portugalia, ES Ioana Bivolaru, precum și numeroși români din diasporă. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Iosif a oferit o diplomă de merit ctitorilor așezământului monahal.

- „Nu e nici o ruşine sentimentul de român”, spune președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, citat de Agerpres. El şi-a lansat miercuri, la Târgul de carte Gaudeamus, cartea „Românii. Eseuri despre Unire”, apărută la Editura Şcoala Ardeleană, prilej cu care a declarat: „Ne simţim solidari şi pentru că suntem români, sau ar trebui s-o facem, pentru că alte popoare din jurul nostru o fac chiar mai exagerat, mult mai exagerat decât ne-am imagina noi. Şi atunci, am vrut să înţeleagă cititorii, mai ales cei tineri, că nu e nici o ruşine sentimentul de român, că nu înseamnă nici naţionalism exagerat (...), nici xenofobie, pentru că xenofobia e ura faţă de străini, şi nici şovinism, căci noi nu ridicăm în slăvi pe unii ca să îi coborâm pe alţii”. Istoricul a mai precizat că nu a vrut să vorbească în cartea sa „neapărat despre Unirea românilor din momentul 1918”, ci a dorit să dea „o idee legată de unire, care e general umană”. Preşedintele Academiei Române a mai atras atenţia că popoarele se răzbună pe cei care vor să le „topească” fie după principiile internaţionalismului proletar, fie după acela al globalizării.